Sedminásobnou olympijskou gymnastku operovali v pražském IKEM na vyhlášené Klinice transplantační chirurgie, která se specializuje na problémy dutiny břišní.

Dává se dohromady. „Paní Čáslavská se má dobře, z ARO už ji bylo možné přeložit na jednotku intenzivní péče,“ sdělil Blesku zdroj z krčské nemocnice. A jedna z tamních sestřiček nám dokonce zprostředkovala první slova legendární sportovkyně od operace.

 

„Počkejte. Zeptám se paní Čáslavské, jestli s vámi chce mluvit,“ řekla nám do telefonu a i se sluchátkem šla k pacientce. „Řekněte, že se cítím dobře a že se dávám pomalounku dohromady. Mám teď edukační hodiny,“ bylo slyšet Čáslavskou, jak hovoří se sestrou.

A ta nám pak její věty doslovně zopakovala. Hlas pacientky zněl zase příjemně. A to je dobrá známka! Navíc za ní (prý denně!) docházejí obě její dospělé děti Radka a Martin, takže i v těžké nemoci má velkou oporu ve svých nejbližších.

Edukační neboli vzdělávací hodiny jsou pro pacienta po takhle těžkém zákroku nesmírně důležité. Jedna z nejslavnějších sportovkyň se učí, jak má bez kusu toho nejdůležitějšího vnitřního orgánu žít. Jak má jíst, pít, jak se má pohybovat, co smí a nesmí.

Víte, že...

Pokud se dá nádor na slinivce ještě odstranit, což je ve velmi pokročilých stadiích obvykle už nemožné, je operace jediným léčebným přístupem, který poskytuje pacientovi šanci na uzdravení.

Fotogalerie
8 fotografií