Radní pro kulturu Jan Wolf se rozhodl na výroční oslavy přilákat i osoby, které se nezajímají primárně o historii. „Aby to nebylo úplně konzervativní, tak je tu nápad, že oslavy budou mít jakousi hymnu. Oslovili jsme člověka, který je nonkonformní, na druhou stranu hodně akcentuje historii naší země. Jde o Daniela Landu,“ řekl Wolf deníku Metro. Sám zpěváka oslovil a novou píseň ohodnotil jako zajímavou. Konečné rozhodnutí však ještě nepadlo.

Spolek studentů historie Univerzity Karlovy si ale nemyslí, že je Landa vhodným adeptem. „Velmi nás znepokojila informace, že by měl Daniel Landa skládat ‚hymnu‘ k výročí narození císaře Svaté říše římské Karla IV. Daniel Landa je známý svým blízkým vztahem ke krajní nacionalistické pravici. Byl hlavní postavou skupiny Orlík, jejíž texty byly v té době otevřeně nesnášenlivé a rasistické. Od této skupiny se stále neodstřihl, jak se někde tvrdí,“ uvedl v otevřeném dopise radnímu Wolfovi předseda spolku Daniel Ort.

Studenti se shodli, že získávat nové historické nadšence se musí opatrně a Daniel Landa není, vzhledem k jeho minulosti, ten pravý nástroj. „Je smutné, že 70 let po hrůzách, které etnický nacionalismus způsobil, etnický nacionalista skládá písně pro pražský magistrát,“ uvedl Ort v závěru svého dopisu, který zveřejnil na facebookových stránkách skupiny.

Fotogalerie
5 fotografií