Jan Hrušínský se rozhodl napsat řediteli Národního Divadla (ND) dopis, když s hrůzou zjistil, že busty jeho otce Rudolfa Hrušínského a Josefa Kemra po 19 letech zmizely ze svých míst ve foyer ND.

„Z čestného místa byly odstraněny a nahrazeny někým jiným. Vážený pane řediteli, chápu, že se ND pokoušíte změnit k obrazu svému, ale promiňte, tento způsob změn zdá se mi poněkud nešťastným,“ klade Hrušínský na srdce Janu Burianovi. Na konci dopisu ho žádá, aby busty vynikajících herců vrátil vedle sebe zpět na původní místo, kde nyní stojí busta Václava Havla.

V dopise také nezapomněl zmínit šokující „čistku“ několikaletých členů Národního divadla, během níž přišla o místo kromě jiných i jeho manželka Miluše Šplechtová. Tu po 25 letech jejího působení v ND budoucí šéf činohry Daniel Špinar vyzval, aby divadlo opustila.

„Jako jeden z důvodů jí sdělil, že nesouhlasí s názory jejího manžela, Jana Hrušínského. Rovněž uvedl, že nemá rád Divadlo Na Jezerce. Perzekuce za názory rodinných příslušníků jsme, pane Buriane, před Listopadem zažívali velmi často,“ podotkl rozhořčený herec.

Dále vyjádřil svůj údiv nad tím, jakou formou hodlá nové vedení ND divadlo měnit. Podle něj je to profesně i lidsky stejně nevkusné a nevhodné jako šibování s bustami skutečných umělců.

Fotogalerie
6 fotografií