Letos je to už třicet let, co diváci poprvé spatřili pohádku, která se postupem let stala ve vánoční nabídce pořadů už tradicí. Ondřej Vetchý, který tehdy jako dvaadvacetiletý dostal roli čerta Vraníka zvaného Janek, by možná mohl na natáčení dávno zapomenout.

Ovšem to by se tam nesmělo stát to, co se stalo. Režisér filmu Hynek Bočan (76) se štábem natáčeli několik scén mimo jiné i v Pekelných dolech. A oheň, který čertovskou pohádku provázel, se stal pro herce málem osudným.

„Byla tam velmi napínavá situace, protože v průběhu natáčení tři čerti od otevřeného ohně opravdu chytli. Čertovské kostýmy byly tehdy šité z nějaké umělotiny, a tak se stalo, že herci do toho ohně omylem šlápli a bylo,“ svěřil se Blesku Vetchý.

„Jak to tak bývá, první reakce člověka je, že začne hasit rukama, a tak ti čerti skončili v nemocnici s lehkými popáleninami,“ dodal Vetchý s tím, že na tohle se zapomenout prostě nedá.

„Když se mě někdo zeptá na pohádku, tak mi první naskočí, že v pekle bylo peklo,“ řekl.

Filmové peklo, kde někteří z herců během natáčení chytli od ohně, bylo točené v uměle vyhloubených pískovcových jeskyních blízko České Lípy. Nikoliv v ateliérech, jak by se divákovi mohlo zdát.

Fotogalerie
8 fotografií