Co byste si vybral na štědrovečerní stůl? Kapra, řízek, nebo klobásu? „Jím tradičně kapra, ale mám rád i vinnou klobásu. Řízek mi připadá zbytečný, ten si můžu dát celý rok.“

Jak vám ten kapr chutná? „Smažený je asi nejobvyklejší, já nemám moc rád takové ty úpravy namodro a podobně. Když jím kapra, tak smaženého. A o Vánocích s tradičním bramborovým salátem.“

Na Vánoce doma vaříte všechno vy? „Vždycky to tak bylo. Nakoupím to, v restauraci si to nechám připravit, doma jídlo dodělám. Na Štědrý den dělám salát, kapra a rybí polévku. Zbytek Vánoc už moc neprožíváme.“

Jak vůbec trávíte svátky? Klasicky u televize? „Máme děti, kvůli nim se ustrojí stromeček. Já to mám vlastně docela rád, i když to není tak, že bych se na to těšil měsíc předem. Přijde mi, že se z Vánoc stala taková divná komerční sračka, všichni šíleně nakupují, reklamy jsou div ne od půlky srpna, tlak trhu na lidi je obrovský. Ale my to tak nemáme, pro mě nejlepší vánoční čas je se kolem dvacátého sbalit a odjet na týden na hory.“

Co byste chtěl k Vánocům vy? „Kdyby to šlo, tak zdraví. Z hmotných dárků žádné přání nemám – co potřebuji, to mám.“

Video
Video se připravuje ...

Na Hrušku opět útočí Pohlreich: Vánoční menu s knedlíčky z paštiky! redakce Blesk TV

Co kdyby vaším letošním dárkem bylo pozvání na štědrovečerní »meníčko« od Ládi Hrušky? „Jelikož vím, že v českých nemocnicích a na lékařských pohotovostech bývá o svátcích co nejméně lidí, tak bych to s díky odmítl. Můj žaludek by nebyl schopen strávit pecky, o kterých jsem slyšel, nebo je dokonce viděl."

Která vám utkvěla v paměti? „Dostala se mi do ruky ta jeho povedená kuchařka. Mezi pecky určitě patří korbáčiky z mozzarelly, ty jsou hodně výživný. Pak jsem tam viděl ovocné knedlíky, kde je půlka kiwi i s chlupy, zasypaná cukrem a přelitá máslem. Na to bych měl fakt chuť!“

Měl byste strach to ochutnat? „Já bych to nejedl. O panu Hruškovi se nemá cenu bavit v souvislosti s jídlem, to s tím nemá nic společného.“

Proč se z něho stal takový fenomén? „Asi je dost lidí pitomých na to, aby věřili, že to takhle může fungovat. Tady skvěle odvedla svoji práci televize, Hruška je výsledek mediální masáže v obrovsky sledovaných Televizních novinách. Všichni toužíme po instantním úspěchu bez práce, a všichni tak hltají pohádku o českém Honzovi, který se válí na peci a ve finále vyjebe s celým světem. Nikdo není schopen si připustit, že to není možné. Pro mě je to nevysvětlitelný. Ta hromada lidí, kteří si Hruškovu kuchařku koupili, asi úplně neví, co sami se sebou, a asi nemají přehled, co znamená jídlo a jak strašně nebezpečné to může být.“

Je to opravdu nebezpečné? „Myslím, že je to nebezpečné nejen zdravotně, ale i mentálně. Nemyslím, že by si lidé měli sami sebe vážit tak málo, že se budou pokoušet o podobné věci. Je to daleko za hranicí jídla na nějaké dělnické ubytovně. Je to zoufalství.“ 

Štve vás, že teď Láďa Hruška se svými levnými recepty převálcoval vaši letitou snahu o propagaci dobrých jídel a vaření? „Nemluvme o tom jako o jídle. Ale nevadí mi to, pan Hruška je mi lhostejný. Nestojí mi ani za to, aby ve mně vzbudil nějakou emoci. Ne on osobně, ale to, co prezentuje. Je to důkaz určité dávky zhovadilosti části populace. To, co dělá, je směšné. A já se jen děsím toho, co ještě přijde po něm.“

Štědrovečerní večeře podle Pohlreicha

1. chod: Petrželová polévka - „Polévka z petržele s troškou telecího masa, které jsme oglazírovali.“

2. chod: Hříbky s kachními játry a smaženým vajíčkem - Restované hříbky na kachním sádle s kachními játry a smaženým vajíčkem. Vajíčko se uvaří úplně doměkka a pak se ještě opatrně obalí a osmaží.

3. chod: Mořský vlk s čočkou - „Na vánoční stůl patří ryba, v tomhle případě je to mořský vlk, kterého jsem připravil s čočkou. Je to lehká příprava, bez omáčky, bez ničeho, co by to zatěžovalo.“

4. chod: Citronový koláč - „Koláč podáváme s omáčkou chantilly, což není nic jiného než šlehačka dochucená vanilkou.“

Fotogalerie
5 fotografií