Jestli jde o Hodgkinův lymfom, či zákeřnější non-hodgkinův, není stále jasné. „Rozhodně jde o lymfom sliznice v mediastinu, který se musí okamžitě léčit chemoterapií. Ta má totiž rozhodující vliv na léčbu všech lymfomů, neboť jsou na ni uzliny velmi citlivé a ničí se,” řekl nám nejmenovaný zdroj ve Fakultní nemocnici Motol v Praze, kde se Bartoška léčí.

Jak dlouho může léčba trvat, záleží na typu a rozsahu onemocnění. Mohou to být tři měsíce, půl roku ale i dva roky. Záleží na nezbytném počtu léčebných cyklů. „Prognóza u lymfomu závisí na typu, tedy zda je to Hodgkin či ne – s tím, že prognóza u Hodgkina je obecně lepší. Potom závisí na typu a rozsahu onemocnění a samozřejmě na tom, jak lymfom odpovídá na léčbu,” míní zdroj Blesku. Léčba cytostatiky u herce probíhá ambulantně. To znamená, že dochází na kapačky a následné kontroly krevních testů.

Jak se bude celá věc vyvíjet dál, bude tedy jasnější tak po dvou až třech sériích chemoterapií, které jsou nejdůležitější. Tedy tak za tři měsíce. „Potom se znovu udělá CT a rozhodne se, zda je nutné v léčbě pokračovat,” dodal zdroj Blesku.

Fotogalerie
8 fotografií