Nejvíce hrobů slavných se dá najít na pražských Olšanských hřbitovech. Odpočívají zde například malíř Josef Lada nebo herec Rudolf Hrušínský.

Nejblíže od hlavního vchodu, v prvním oddílu hřbitova K, upoutá vaši pozornost originální hrob. Patří slavnému herci a komikovi Vladimíru Menšíkovi (†58).

Vladimír Menšík má hrob na Olšanských hřbitovech.
Autor: archiv Blesku

Ujdete pár metrů a narazíte na místo posledního odpočinku herce Svatopluka Beneše (†89).

Hrob Svatopluka Beneše.
Autor: archiv

Nedaleko hlavního vchodu je také památník Josefa Lady (†69). Zde je k vidění urna s popelem nadaného malíře a ilustrátora, který stvořil nezapomenutelného kocoura Mikeše.

Hrob Josefa Lady.
Autor: archiv

Zpěvák Jiří Schelinger (†30), který nazpíval svým charismatickým chraplákem takové hity jako Holubí dům, Jahody mražený či Špenát (ústřední melodie k filmu Což takhle dát si špenát), odpočívá po levé straně od vchodu Olšanských hřbitovů (hřbitov VI, oddíl 5).

Zde spí a spí a spí... Jiří Schelinger.
Autor: archiv

V těsné blízkosti od sebe leží český král rokenrolu Miki Volek (53) a hokejový trenér Ivan Hlinka (†54). Pomník Hlinky poznáte díky šále litvínovského klubu.

Šála nesmí chybět na hrobě Ivana Hlinky.
Autor: archiv

Před velkým dřevěným křížem zahněte doprava, směrem k bráně z ulice Jana Želivského. Jistě nepřehlédnete hrob českého herce Rudolfa Hrušínského (hřbitov K, oddíl 9).

Místo posledního odpočinku Rudolfa Hrušínského.
Autor: archiv

Až příliš mlád zemřel další výborný herec, známý například rolí Petra v pohádkovém seriálu Arabela, Vladimír Dlouhý (†52). Náhrobek s jeho podobiznou naleznete napravo od hlavního vchodu(hřbitov VI, oddíl 12).

Zde odpočívá Vladimír Dlouhý.
Autor: archiv

Slavné duo klaunů V+W se usmívá i po smrti. Jíří Voskovec (†76) a Jan Werich (†75) mají svůj originální pomník v blízkosti Ivana Hlinky.

Duo V+W - Voskovec a Werich.
Autor: archiv

Iveta Bartošová má hroby dva. Jeden na rodném Valašsku. „Na hrobě zapálím svíčku a v tichosti se pomodlím. Co mohu jiného. Do Prahy, tak daleko, nepojedu," povzdychla si Svatava Bartošová. „Vždyť Ivetka tam na hřbitově ani není. On má urnu stále doma. Je smutné, že není uložena a nemá klid.  Když jsem teď četla v novinách její vzkaz pro Arťu, bylo mi z toho zase nanic. Pořád je to velká rána a bolest,“ přiznala paní Svatava.

Hrob Ivety Bartošové.
Autor: David Malík


Herečka Zuzana Dřízhalová, která prohrála boj s rakovinou, odpočívá na hřbitově u kostela sv. Matěje, kde si s manželem řekli své ano.

Záplava žlutých květů na hrobě herečky Zuzany Dřízhalové (†36).
Autor: David Malík

Rodina Stelly Zázvorkové vlastní honosný hrob v pražských Holešovicích, kde je pohřbený její otec, slavný architekt. To ale herečku nezajímalo. Chtěla být na hřbitově u své jediné dcery Jany v Motole, která v šestnácti letech spáchala sebevraždu.

Na náhrobní kámen u Stelly Zázvorkové (†83) se vloudila chyba. Její dcera Jana spáchala sebevraždu v roce 1961.
Autor: David Malík


Fotogalerie
26 fotografií