„Dobrý den, paní Menšíková, tahle kytička je pro vás,“ pozdravil postarší blondýnu s brýlemi redaktor Nedělního Blesku, když se vracela domů. Dříve, než se stačil představit, rozběhla se paní Olga do svého bytu. „Nechte mě, já vám nic neřeknu,“ bránila se rázně a poté za sebou prudce zabouchla dveře.

Pokoušeli jsme se ještě klepat a zvonit, ale všechno bylo marné. Proč takhle podrážděně a vyplašeně reagovala, nevíme.

Video
Video se připravuje ...

Vzpomínka Heleny Vondráčkové na Menšíka David Vaníček, Jan Jedlička

Vyšívané obrázky

Žije v činžovním domě poblíž Strossmayerova náměstí v Praze. Před mnoha lety se přestěhovala z Veletržní, kde žila s Vladimírem Menšíkem poslední čtyři roky jeho života. Spolu s ním měla syna Jana (52) a dceru Martinu (49).

Dnes ovšem žije podle sousedů sama v rozlehlém bytě a čas si krátí například vyšíváním obrázků inspirovaných lidovou výšivkou. Svoji tvorbu občas vystavuje. Naposledy jsme mohli její díla vidět v Regionálním muzeu v Jílovém, kde vystavovala od dubna do června tohoto roku. Zřejmě si i tak připomíná lidovost a lásku k folklóru, která Menšíkovi byla vlastní.

Olga byla Menšíkovou druhou ženou. Potkali se v Košicích a prý ji miloval do posledního dechu.

„Byly doby, kdy i tři dny nepřišel domů, a dneska chápu, že to máma musela mít těžký. Já jsem si jistá, že ji měl hrozně rád,“ vypráví dcera Martina. Paní Olga byla přitom úplně jiná než on. „Máma je přísnější, vychovávaná puritánsky, že nesměla ani pískat. A táta na ni hned uhodil s tou svou jadrností. Od něj ale i ta sprostá slova zněla jinak,“ vzpomíná dcera.

Video
Video se připravuje ...

Menšíkova lékařka poprvé promluvila o jeho smrti! Vykrvácel! TV Barrandov

Fotogalerie
10 fotografií