1) Fackovala kolegy

Věra Chytilová byla hysterická a vzteklá žena. Když nebylo po jejím bylo zle. Svým kolegům, kteří stáli spolu s ní za kamerou, naháněla kolikrát strach. S kameramany se hádala do krve, sprostě jim nadávala a když bylo třeba, neváhala je zfackovat. Jednou do konce po střihači mrskla plechovku od filmu.

2) Herce psychicky týrala

Zatímco profesionály za kamerou třískala hlava nehlava, herce naopak urážela. Schválně do nich hučela a vytáčela je, aby zachytila jejich skutečné emoce. Hercům, se kterými spolupracovala, často nadávala, že jsou mizerní herci, že všichni hrají blbě.

Milanu Šteindlerovi například nechala během natáčení filmu Kopytem sem, kopytem tam přitlouci šuplík, který měl vytáhnout, a když ho nakonec celý vzteklý vyrval, vynadala mu, že hraje mizerně.

3) Suchařípa bral kvůli ní prášky na nervy

Chytilová se s hercem Leošem Suchařípou při natáčení filmu Faunovo velmi pozdní odpoledne nikdy neskamarádila. "Věra k němu byla někdy až krutá, on už si pak bral prášky na uklidnění, a když na něj křičela říkal, ať si klidně křičí, že už si ten den vzal prášky dva," zavzpomínal na Chytilovou kameraman Jan Malíř v autobiografické knize Věra Chytilová zblízka.

4) Zdrápala Hanáka, tak ji poslal do p*dele

Své zkušenosti s hysterickou Chytilovou má i herec Tomáš Hanák. Věra si ho vybrala do filmu Kopytem sem, kopytem tam a při jedné scéně se velmi ostře zhádali. "V zájmu dosažení potřebného výrazu na mě začala křičet a drápat do zad. Už jsem se neudržel a začal na ní koktavě řvát taky před celým štábem - Do prrdele, vy jste si mě vybrala do tohodle zasrranýho filmu, tak na mě nebuďte tak strrašná," svěřil se Tomáš Hanák v knize o Chytilové.

5) Pro Polívku si chodila do hospody

Ani Bolek Polívka to neměl s Chytilovou při natáčení Dědictví jednoduché. Věra za ním pravidelně jezdina do Olšan, kde s ním několik dní zůstávala. Když ráno vstala, aby mohli začít hned pracovat, nemohla Bolka nikde najít. "Zjistila jsem, že vůbec není v baráku, ale v hospodě. Šla jsem tam za ním a udělala mu scénu. On to zesměšňoval, přitom bylo zajímavé pozorovat, jak se jako volnomyšlenkář stydí za to, že pro něj někdo přišel," zavzpomínala v knize režisérka.

6) Byla lakomá a frflala

Herec a komik Miroslav Donutil měl na Věru nezapomenutelnou vzpomínku. "Když jsme šli společně na zmrzlinu. Chytilová si naporoučela několik příchutí, a když si přinesla talíř ke stolu začala frflat, že to nechutná jako ostružinová, že ta čokoládová je snad nějaká náhražka, že je to příšerný. Už jsem to nevydržel, vynadal ji, že furt frflá, mrsknul jsem jí tím talířem o stůl a poslal jsem jí koupit si zmrzlinu z vlastní kapsy. A ona si objednala jeden kopeček," vyprávěl Donutil na svých představeních o její chamtivosti a nespokojenosti.

7) Kopeckého shodila z kola

Nezkrotná Chytilová měla nervy na dranc, když ji bývalý přítel Miloš Kopecký na společném výletě na kolech řekl, že je mezi nimi všechno fajn, ale kdyby nebyla jeho, byla cizí a on by o ní musel usilovat, bylo by to ještě krásnější. Tím ji naštval tak silně, že ho bez milosti shodila z kola. Při jiné hádce na něj vylila hrnek s mlékem.

8) Urážela komunistické pohlaváře

Poté, co natočila film Sedmikrásky, ji komunisté zakázali na sedm let točit. Jednou, když šla do studia se svou malou dcerou Terezou, seděl tam u stolu komunistický „hlavoun“. Věra na něj ukázala prstem a řekla své dceři: „Vidíš ho Terezko, jen se na něj podívej. To je ten, který mi nechce dát práci.“ Několikrát si slibovala, že jim všechno odkýve, jen aby jí dali práci, ale vždy se s nimi pohádala.