Poprvé se Věra zamilovala v 16 letech v Prostějově. „Byl to hokejista, jmenoval se Zdeněk Marek,“ vzpomíná v knize Věra Chytilová zblízka režisérka. Její otec ale vztahu nepřál. Zdeňkův táta se totiž rozvedl a vzal si dívku svého staršího syna. Tatíček Chytil měl za to, že jablko nepadá daleko od stromu. „Přesto jsme spolu chodili až do doby, kdy jsem odešla studoval do Brna,“ prozradila Věra. Zdeněk odjel do USA a režisérka se s ním tam po letech několikrát sešla.

Emigrant

Z Brna odešla Chytilová studovat do Prahy, kde na ni čekal bouřlivý vztah s emigrantem Zdeňkem Mlčochem. Schylovalo se dokonce ke svatbě, nápadník se dokonce jel představit rodičům do Prostějova. Emigrant měl ale v patách StB a ta ho nakonec zavřela v pražské Bartolomějské ulici. Věra se rozhodla svou lásku zachránit. „Dostala jsem se až k jeho vyšetřovateli, nakonec jsem mu směla posílat balíčky.“ Mlčoch dostal 20 let. Když ho pustili, považoval Věru stále za svou snoubenku. Ta už ale byla úplně jinde.

První svatba

Před oltář dostal Chytilovou až fotograf Karel Ludwig (†57). Novomanželé si snubní prstýnky museli půjčit, protože byli chudí jak kostelní myši. Karel byl o 10 starší než Věra, o hlavu menší a hodně pil. Rozvedli se po třech letech v roce 1954 a udělali si k tomu dokonce večírek na rozloučenou.

Diplomat

Znovunabytou svobodu užívala budoucí režisérka s diplomatem. Jmenoval se Mario Pepe a pracoval na argentinské ambasádě jako sekretář. Jezdil pro svou vyvolenou autem jejich velvyslance a Věra se schovávala, aby nebyla vidět. Vztah ukončilo Mariovo přeložení do jiné země. Věra z toho měla jen oplétačky s StB.

Kauza Kopecký

Svého asi nejslavnějšího milence a herce Miloše Kopeckého potkala Věra už jako jednou rozvedená. Chodili spolu asi 3 roky, ale Chytilová si dobře uvědomovala úskalí vztahu. „Byl to přelétavý člověk. Zohledňoval jenom svoje hledisko. Nechtělo se mu opouštět jeho pohodlí,“ postěžovala si Věra. Vše vyvrcholilo, když objevila Kopeckého zápisky. „Konečně doma, konečně klid,“ napsal si Miloš po jejich rande. To rozhodlo. Přitom to byl právě Kopecký, kdo Věře rozmluvil sebevraždu, k níž se po dočasném vyhazovu z FAMU rozhodla!

Druhá svatba

V roce 1963 se Věra podruhé vdala. Vzala si kameramana Jaroslava Kučeru (†62). O rok později se jim narodila dcera Tereza (49) a v roce 1968 syn Štěpán (45). Postupem času se objevily rozdíly povah. „On byl introvert, tichý člověk. Život se mnou pro něj byla podle jeho vlastních slov smršť,“ popsala Chytilová. V době, kdy se manželství rozpadalo, měli oba jiné vztahy. Režisérka si prý byla hodně blízká s novinářem a publicistou Jiřím Janouškem. Ten si pak vzal dceru bývalého předsedy vlády Lubomíra Štrougala Evu (59), dnes úspěšnou návrhářku. Po rozvodu Kučera bojoval s rakovinou. Byla to Věra, kdo mu sháněl léky i lékaře. Byla s ním do posledních chvil. Dokonce zemřela se snubním prstýnkem od Kučery na ruce. „Když se nenašel nikdo třetí, nebudu ho sundávat,“ řekla přesvědčeně.

Režisér Němec

Mezi další partnery přitažlivé filmařky patřil taky režisér Jan Němec (77), exmanžel zpěvačky Marty Kubišové (70). Na svou lásku vzpomíná dodnes: „Mně se vybaví mimořádně krásná, půvabná, pohotová, sexy žena. Dovedla toho ženského půvabu používat tak jako muži. Když bylo potřeba, nebála se svádět. Nebyla to rozhodně žádná feministka. Chtěl jsem o ní natočit film za jejího života a pod jejím plným dohledem, ona mi říkala: 'Hele, blbečku, ty mě určitě ještě miluješ a uděláš ze mě světici nebo kurtizánu. A já nechci ani jedno!'“