Daniel Landa je téměř synonymum pro kontroverzi. A to již od svých hudebních začátků, kdy založil skupinu Orlík. I po jejím rozpadu ale vyvolával rozporuplné reakce a to hlavně díky svým textům, vzezření a názorům.

Všemu ale nasadil korunu až v roce 2012, když napochodoval při galavečeru Českého slavíka na pódium s černým kohoutem v ruce. Rok a čtvrt poté přiznal, že to byl pokus o oproštění se od vypálené image, která mu neustále zůstávala. „Když se zesměšníte takovým způsobem jako Žito, už těžko vás bude někdo vnímat pořád tak vážně,“ přiznal pro magazín Víkend Landa.

A proč k tomuto kroku vůbec přistoupil? „Nebyl jsem v úplné zdravotní kondici. A ten kohout, kterého jsem čtrnáct dní cvičil a měl s sebou, měl zafungovat jako nadsázka,“ řekl Landa. „Bylo to celé umělecké vystoupení, ale souhlasím, že ne úplně dobře pojaté. Na druhou stranu to alespoň vzbudilo nějakou pozornost,“ přiznal zpětně Daniel.

Sám své vystoupení zpětně hodnotí jako mediální sebevraždu. „Na Slavících jsem spáchal skutečnou mediální sebevraždu. Akorát jsem to už pak nemohl dovysvětlit,“ narážel Landa na další důvod, proč přišel před publikum s kohoutem a velmi emotivním proslovem. Tím chtěl připomenout to, že si přál, aby Michal Horáček kandidoval na prezidenta. Ten to však odmítl a reakce na sebe nedala dlouho čekat.

A co bude dál s Žitem, kterého se Landa chce vzdát? „Teď přichází Daniel Landa uklidit po Žitovi. Žít to, co Žito vyhlásil, a snažit se naplnit jeho cíle,“ dodal zpěvák na závěr.