Farmě, která už je od dubna v konkurzu, tak hrozí škody na majetku, například popraskání topení kvůli mrazu a nevypuštěným trubkám. Vyplývá to z dopisu bezpečnostní agentury S.B.S. Services krajskému soudu, který je zveřejněn v insolvenčním rejstříku. Agentura má správu objektu na starosti do 5. ledna, insolvenční správce jí dluží přes půl milionu korun.

Jednatel agentury Vladimír Hefr upozornil na skutečnost, které se obávali jak věřitelé, tak předchozí insolvenční správkyně Petra Hýsková, a to další snižování hodnoty farmy po zmařené dražbě. Věřitelský výbor se totiž rozhodl kvůli maximálním úsporám odpojit objekty od energií, což však znamená v zimě rychlejší degradaci budov.

Hefr uvedl, že sice podle smlouvy musí pečovat o objekt až do 5. ledna, což však vzhledem k odpojení energií už od 1. ledna není možné, nový insolvenční správce David Gregor s nimi zatím nejednal.

Osud farmy, kterou od 90. let budoval herec a komik Boleslav Polívka, je nejednoznačný. První pokus vydražit ji nevyšel, vítěz dražby 15 milionů korun nakonec nesložil. Věřitelský výbor se rozhodl začátkem prosince, že farmu vydraží jako soubor movitých a nemovitých věcí, což znamená, že nový vlastník nebude muset řešit předchozí účetnictví, závazky a pohledávky. Jenže krátce poté Vrchní soud v Olomouci odvolal dosavadní správkyni Hýskovou, záležitost převzal nový správce Gregor a musí se znovu uskutečnit přezkumné řízení.

Za farmou zůstaly dluhy přes 50 milionů korun. Polívka totiž dostal evropskou dotaci na dostavbu hotelu a stavbu wellness centra, jenže nedokázal splácet faktury a už loni v říjnu podala stavební firma Kaláb insolvenční návrh.