Nechci se k tomu už nikdy vracet…“ řekla nám stroze bývalá Víznerova manželka, herečka Jana Šulcová (†76). Co se vlastně před téměř třemi desítkami let stalo? Herec byl na dovolené s Janou, se svým bratrem Vladimírem, profesí kameramanem a zvukařem, a jeho partnerkou Johankou.

Vše vypadalo báječně romanticky. Postavili si u moře stany a na jednom přenosném vařiči začali připravovat jídlo. Vladimír chtěl nainstalovat druhý vařič na kávu.

Zrádné plameny

S plynovou bombičkou ale manipuloval tak nešťastně, že mu vzplanula v ruce. Plameny se bleskurychle přenesly na stan a poté i na Vladimíra. Šok a bolest ho úplně paralyzovaly. Až po několika vteřinách se z posledních sil rozběhl k moři a padl do vody. Celou příšernou scénu sledoval hrůzou zesinalý Oldřich i obě ženy.

Marný boj s ohněm

Přiběhli ke zraněnému a nahmatali mu tep. Následoval rychlý zásah přivolaných italských záchranářů. Ti Vladimíra letecky přepravili do nemocnice v Pise. Na všechno ale už bylo pozdě a úsilí lékařů bylo marné. Po 16 dnech Vladimír vydechl naposledy.

Útěcha v nevěře

Tato tragédie Oldřicha zlomila. Trpěl psychickými potížemi, nemohl se se strašlivou smrtí svého bratra vyrovnat. Když nic nepomáhalo, začal hledat útěchu v náručí žen. A bylo jich hodně! Jana Šulcová omlouvala jeho úlety prožitým traumatem a psychickými problémy. Po dvaceti letech manželství ale jeho nevěry nesla velmi těžce.

Video
Video se připravuje ...

Vždy plachý Oldřich Vízner odhalil soukromí! Jak bydlí? To budete koukat! TV Barrandov

Skandál a rozvod

V roce 1988, tedy pět let po tragédii, došla Janě trpělivost. Rozhodla jedna jízda metrem. Nic netušící Jana náhodně zaslechla dvě cestující, jak se baví o Oldřichu Víznerovi. Že má prý poměr s herečkou Evelynou Steimarovou (exmilenkou Karla Gotta). Bohužel zjistila, že je to pravda. Veřejný skandál, to už bylo na Janu moc. Následoval rozvod.

Nešťastná terapie

Pět let Jana Šulcová nejezdila metrem a neobjevovala se na veřejnosti, protože se bála lidí. Frustraci řešila i pomocí alkoholu. Dnes už je v pořádku a vyrovnaná. Na rozdíl od Oldřicha Víznera. Ten pokračuje ve své nešťastné terapii...

Psychiatr: Na smrt platí emoce

Emoce jsou starší než myšlení člověka, jsou mocnější a lze jimi vytěsnit to, co člověka děsí. Může to být i tento případ,“ říká psychiatr Jan Cimický. „V takových chvílích chce člověk vytěsnit smrt emocemi, aktivitami typickými pro život. Organismus někdy reaguje velmi nepředvídaně a řekne si o věci, které člověka překvapí. A když si říká o tohle… Za předpokladu, že si to uvědomuje a chce se toho zbavit, by měl člověk s tímto problémem vyhledat psychologa,“ dodává Cimický.

Fotogalerie
36 fotografií