Od té doby se začal Janin život hroutit a následovala tragédie za tragédií. „Ano, prošla jsem oceánem hrůz a zoufalství,“ přiznala Blesku herečka, která patří k těm, které se z bahna dokázaly vyhrabat.

Vypadala jako troska, teď jí říkají, jak jí to sluší. „Chlap. To byla vždycky moje brzda, včetně mého otce,“ komentuje Jana, kterou muži milují v Oldřichovi a Boženě, kde se ukázala v rouše Evině.

Manželství zničila Steimarová

Byla krásná, šťastně vdaná, měla dvě děti a šla z fi lmu do fi lmu. Po 20 letech manželství se ale Oldřich Vízner změnil. Začal mít psychické problémy, které řešil ženami a nesčetnými nevěrami. „Bylo to otřesné, ale kvůli rodině jsem to polykala, až v roce 88 to překročilo únosnou hranici,“ říká Jana.

To si Vízner začal s herečkou Evelynou Steimarovou, exmilenkou Karla Gotta, která má dceru Annu s Bolkem Polívkou. „Začalo se o tom psát a stal se z toho veřejný skandál. Pět let jsem kvůli tomu nejezdila metrem a neobjevovala na veřejnosti, bála jsem se lidí,“ svěřuje Jana.

Začala se léčit vínem

Psychicky byla na dně. Začala brát antidepresiva a zachutnalo jí víno. „Pít, když jsme na tom psychicky bídně, je to nejhorší, co může být. To vám stačí málo a je s vámi konec,“ pokračuje Šulcová.

Závislost na alkoholu a prášcích způsobila herečce onemocnění slinivky a štítné žlázy. V roce 1992 Jana po 23 letech dala výpověď v Městských divadlech pražských a rozvedla se. Byla na dně. „

Asi po třech letech beznaděje mne Karel Heřmánek obsadil v Divadle Bez zábradlí. Byla jsem ráda. Potřebovala jsem hrát,“ komentuje Jana. Hrála, pokud jí to dovolil její zdravotní stav.

Šestnáct let nepije

Už 16 let herečka neví, jak chutná alkohol. „Kdyby mně někdo řekl, že mám rakovinu plic, kouřím snad ještě víc. Pít jsem přestala kvůli dcerám, dost mně to zazlívaly, a děti jsou pro mě vším,“ říká Šulcová.

Slinivka je už po operaci v pořádku. Štítná žláza dávala ale Janě zabrat. Vodnatěla, byla odulá, musela na těžkou operaci oka. Nikdo by neřekl, že byla někdejším sexsymbolem.

Nesnášela zrcadla a fotoaparáty. Teď? Pózuje, a dokonce ráda. „Jsem Vodnář. Ten dlouho reje v bahně, potom ale povstane a je silnější než dřív,“ usmívá se Šulcová a poskytuje Blesku hrdě i fotografii.