Tři dny hladověl: „To je moje první jídlo za tři dny,“ svěřil se nám Miroslav Donutil deset minut před začátkem představení a s chutí se zakousl do suchého rohlíku. Potýkal se totiž se střevní chřipkou, kvůli níž nemohl nic jíst.

18 let v jednom kostýmu: Inscenace je v programu Národního divadla již neuvěřitelných osmnáct let a zatímco v rolích ostatních postav se střídali různí herci, Miroslav Donutil nikdy neměl žádnou alternaci a všechny představení odehrál sám. A stále v původním kostýmu.

Syn jde v tátových stopách: Už 25 představení s ním odehrál také jeho syn Martin. Třeba tátovu roli sluhy dvou pánů Truff aldina jednou převezme po něm. Ředitel Národního divadla tvrdí, že mají naplánována představení na 20 let dopředu.

Je to profesionál: Minutu před začátkem sedí Donutil na schodech v zákulisí a je vidět, že mu není dobře. Jiný herec by možná představení zrušil, ale on ne. Jde se postavit za oponu a následně vtrhne na prkna, která znamenají svět, s neuvěřitelnou energií.

Málem zmeškal výstup: Po svém prvním výstupu se Donutil vrací do zákulisí, usrkává čaj na zklidnění žaludku, ale to už na něj volají kolegové. „Mirku, Mirku, kde jsi?“ „No co je?“ ptá se hlavní hvězda a v klidu se šourá na jeviště, kde už na něj netrpělivě čekají.

Nápověda se válí v peřinách: Na zemi na peřinách se povaluje nápověda, ale herci ji za celé představení nevyužijí. „Nápovědu máme, ale ta je tak daleko a tak schovaná, že i kdyby křičela na plné pecky, tak bych ji zřejmě neslyšel. Takže pro mě je nepodstatná,“ směje se Donutil.

Potlesk ve stoje: Na konci představení tleskalo tisícihlavé publikum ve stoje, a kdyby je po sedmé děkovačce herci nezastavili, tak by přivolali herce na jeviště možná i patnáctkrát, jak bývá obvyklé. Tentokrát ještě následovalo malé ohlédnutí za historií inscenace.

Sluha míří do kin: Miroslav Donutil Blesku jako jedinému médiu prozradil, že Sluha dvou pánů se bude točit jako film. Donutil bude hrát hlavní roli, a pokud by na něj přišli třeba jenom lidé, kteří na něj mířili do divadla, bylo by to 500 000 návštěvníků.

Fotogalerie
12 fotografií