Kdo ještě poznal lásku, na kterou najednou bylo víc lidí než dva? Těch je! A tak naskakují další jména, třeba modelka Petra Faltýnová, bývalý premiér Mirek Topolánek, hudební skladatel Ondřej Soukup nebo hudebník Ivan Mládek… Ti všichni by mohli vyprávět. Podobně jako váš soused Pepa, kadeřnice Tereza nebo zelinář Petr. Milostné trojúhelníky se totiž netýkají zdaleka jen celebrit – podle posledních průzkumů přiznává nevěru asi 65 procent mužů a 45 procent žen.

Vždycky se na tahle čísla půjde podívat dvojíma očima. Pro někoho znamenají peklo na zemi, pro druhého oslavu života a sexu. Jeden namítne, že bez vášně, zrady a žárlivosti by nevzniklo mnoho uměleckých děl, druhý může jít do protiútoku s tím, že bez milostných trojúhelníků by ubylo zločinů. A takhle pořád dokola.

Jeden partner? Jste normální?

Kdo tady, žije ve spokojeném a věrném manželství? Znám někoho takového? Než si stihnu vzpomenout, z mojí rozpačitosti mě vytrhne sexuolog Petr Weiss. I on tvrdí, že žít sexuálně s jedním člověkem celý život prostě není tak úplně normální.

Podle novináře a známého »huliče« Jiřího X. Doležala by ostatně i slavný sexuolog mohl mít máslo na hlavě. Právě Doležal totiž Weisse veřejně obvinil, že se pod záminkou vědecké práce spouštěl po nocích s jeho manželkou Alex. A sám Weiss mi při jednom rozhovoru v nadsázce řekl, že poruchy erekce svých pacientů řeší osobními návštěvami jejich manželek.

Milostné trojúhelníky slavných
Autor: Archiv Blesku

Weissova manželka Lucie se nicméně tváří rozumně a moudře, i když svou odpovědí rozzuřenému J. X. D. vyrazila dech "Za Petra Weisse jsem vdaná 31 let a za tu dobu ho skutečně velmi dobře znám. Je to jeden z nejslušnějších lidí, jaké znám, a nikdy by nezneužil svého nadřízeného postavení k jakémukoli nátlaku nebo zneužívání. O tom, že se stýká s Vaší ženou a mnoha dalšími doktorandy a doktorandkami i mimo území školy, vím a nemám s tím žádný problém. Volnost v partnerském vztahu je předpoklad jeho dlouhého trvání. Opak ho může rychle zničit,“ odepsala mu na e-mail.

Jsi zvěř? To neřeš!

A zní to logicky, i když se s tím v rámci zavedených pravidel můžeme těžko ztotožnit. Jenže, co kdyby se člověk řídil jen svým instinktem? Podívejme se do říše zvířat. To je překvapení! Věrnosti mezi páry je tady jako šafránu – objevuje se jenom tam, kde je praktické starat se o mláďata společně. Ze čtyř tisíců druhů savců vytváří trvalejší dvojice jen tři procenta, což znamená pár desítek druhů.

Pro zajímavost to jsou některé druhy netopýrů, lišky, opice kosmani, některé myši, vydry nebo tuleni.

Macek: Je to přirozené

Jak by se na věrné soužití díval nějaký typický účastník milostných trojúhelníků (nebo spíše mnohoúhelníků)? Třeba Miroslav Macek, známý svůdník a autor populární výchovné facky dalšímu představiteli mnohoženství, poslanci Davidu Rathovi? „Přirozené to není, alespoň u dominantních samců ne. Nakonec stačí se podívat do historie na panovníky nebo šlechtice a počet jejich manželek a milenek. Kromě toho, že dnes už věrnost nediktuje ekonomická závislost, měli bychom brát v potaz ještě jednu věc: dříve se lidé dožívali podstatně nižšího věku a ženy často umíraly při porodu, takže docházelo k přirozené výměně manželek, a to vesměs za mladší. Obávám se, že většina lidí není stavěná na to být a žít více než půl století s jedním partnerem, to už je pořádná ponorka,“ zmiňuje Macek, který v současné době žije s o čtyřicet let mladší přítelkyní Petrou, ale dál hlásá, že i ona musí počítat s konkurenčním prostředím dalších případných zájemkyň o sblížení.

Život jako ve smečce

Pokud si při vyslovení hesla milostný trojúhelník vybavíte více příkladů mezi známými lidmi než mezi známými a sousedy, není se čemu divit. Celebrity mají oproti nenápadným, veřejně neznámým lidem náskok, jak do vícelidnaté lásky spadnout: známá tvář, moc a bohatství odjakživa působilo jako afrodiziakum. Lidský tvor, především žena, je tak automaticky naprogramován a nemá význam mu to vyčítat. „Člověk je zvíře ze smečky a známé osobnosti, ať už zaslouženě nebo nezaslouženě, jsou spojovány s vůdcovskou rolí. A koho jiného by měly samičky dobývat než vůdce smečky či jeho nejbližší někde hluboko v mozku: najít si otce dětí, ochránce a živitele, který je úspěšný, schopný, a tedy vůdčí typ,“ připomíná Macek.

A přidává jednu osobní historku. „Kdysi jsem četl vtip, jak přišel chlap na párty za půvabnou dívkou a pravil: Je tady docela nuda. Já mám tady kousek byt, nebylo by rozumnější se jít pomilovat? A tu se vedle vynoří chlápek a praví: Co si to dovolujete na moji ženu? To vám ještě žádná nedala po hubě? No, jednou dvakrát ano, ale většinou se mnou jdou! A tak jsem jednou na nudném pražském večírku zkusil totéž, když už jsem ten známý svůdník. Ta dívka se na mne krátce zadívala, už jsem čekal facku, když natáhla ruku… Ale pak prohlásila: Tady je můj lístek od šatny...“ usmívá se Macek.

Všichni jsme věrní!

Máme snad náš přístup k věrnosti přehodnotit? Když z 1154 historicky popsaných lidských společenství skoro devadesát procent uznávalo mnohoženství?

Navíc když v něm žijeme prakticky neustále, jak hlásají příklady celebrit i lidí v našem nejbližším okolí. Asi i proto jsme k nevěře nejtolerantnější ze všech kolem. Podle průzkumu společnosti SANEP nepovažuje šedesát procent lidí za nevěru následující: sex na jednu noc, sex s bývalým partnerem, sex po telefonu, orální, lesbický a dokonce ani hromadný sex.

A díky tomuto průzkumu můžeme vlastně skončit pozitivně. Protože dlouhodobých avantýr je mnohem méně než těch krátkodobých, jsme tady všichni v podstatě věrnost sama.

Menzel, Menzelová a Brabec

Neznámější milenecký trojúhelník v Česku zrežírovali Jiří Menzel (71), jeho žena Olga (32) a Jaroslav Brabec (56). Když Olga odešla od svého manžela krátce po porodu dcerky Anny Karolíny koncem roku 2008, přiznala, že otcem holčičky je další režisér – Brabec. Odstěhovala se k němu, ale po pár měsících soužití skončilo. Rozpory mezi párem vyvrcholily v dubnu 2010, kdy se Olga s dcerkou od Brabce odstěhovala. V červnu téhož roku už měl manžel Menzel od jejího bytu klíče a pilně chodil na návštěvy. Brabec také. Všichni tři se prý mají rádi a Annu Karolínu vůbec netrápí, že má dva tatínky.

Jaroslav Brabec, Olga Menzelová a Jíří Menzel
Autor: Archiv Blesku

Langmajer, Langmajerová a Gondíková

Jiří Langmajer má tolerantní ženu, která mu nevěry pravidelně odpouští. Jeho stálou milenkou je Adéla Gondíková, kterou si už několikrát dovedl do své garsonky a kupovaly společně i nové auto. Nyní už však musí vysvětlovat nevěru i Gondíkové. Na dovolenou totiž vyrazil s kogyní Mášou Málkovou

Gondíková, Langmajer, Langmajerová
Autor: Archiv Blesku

Ráth, Ráthová a Renata

Známý politik je aktérem trojúhelníku, jen v obráceném gardu, muž se dvěma ženami. Je jeden z mála, který oficiálně přiznává bigamii a střídavě žije u své manželky a u své milenky, přičemž s oběma zplodil potomka.

Rath, Rathová a Renata Horká
Autor: Archiv Blesku

Macek, Macková a milenka

S Miroslavem Mackem se kvůli opakovaným nevěrám rozvedla jeho žena Jana. Nelíbilo se jí také, že byl na zahradě jejich vily pravidelně vídán s nahými dívkami.

Macek, Macková a milenka
Autor: Archiv Blesku

Vojtek, Libuška a Jovanka

Rocker Pepa Vojtek je ženatý potřetí, naposledy s Jovankou Skrčeskou, bývalou nejlepší kamarádkou své druhé ženy Libušky. Jovanka jim byla za svědkyni na svatbě.

Vojtek, Libuška a Jovanka
Autor: Archiv Blesku