K oltáři šel Dvořák čtyřikrát, manželky však měl jen tři. Druhou ženu Zuzanu si totiž bral dvakrát – manželství přerušil rozvod kvůli o deset let mladší přítelkyni Alence. „Pepa je velice věrný člověk, ale jak je upřímný a čestný, začíná nové vztahy naplno,“ prozradila autorka jeho životpisů Marie Formáčková.

Ani s Alenkou tomu nebylo jinak. Jejich láska však netrvala dlouho. „Alenka studovala právnickou fakultu, ale seznámili jsme se v divadle. Prožili jsme spolu řadu nádherných dnů, než mi zemřela při autonehodě,“ vzpomíná Dvořák, dnes již téměř třicet let šťastně ženatý s manželkou Jájou. „Je to součást mé třinácté komnaty, od které jsem klíče ztratil, a šperhákem se do ní nedostanete,“ dodává, smířený se vším.

Co se tenkrát stalo? „Alenka vyšla z domu nakoupit a jakýsi řidič nepochopitelně předjížděl z pravé strany do levé. Ona se podívala správně, ale on ji smetl… Pepa byl v liberecké nemocnici za ní, ležela tam několik dní v kómatu a pak zemřela,“ popisuje smutné události jeden z Dvořákových kolegů s tím, že v den nehody navíc Alenka slavila narozeniny.

Měsíce po smrti přítelkyně nešťastný Dvořák utápěl žal v alkoholu, nakonec ale smysl života opět našel. Odletěl v té době dokonce s československou delegací na Kubu, kde chtěl spáchat sebevraždu. Odplaval daleko do oceánu, ze kterého se nechtěl vrátit. Kolegové se jej však vydali hledat a na poslední chvíli zachránili...

Video
Video se připravuje ...

Josef Dvořák je z role známý jako kuchař, sám ale vaří příšerně Jan Jedlička

Fotogalerie
6 fotografií