Po poledni podnik praskal ve švech. Opravdovou lahůdku si kromě jiných nenechal ujít ani Petr Kostka s manželkou Carmen Mayerovou nebo Petr Štěpánek se Zlatou Adamovskou. Ta s sebou dokonce přivedla i svého syna. Za největší pojídače šneků jsou považováni Francouzi. Konzumace hlemýžďů na Vánoce byla ale oblíbená i u nás a to už za 1. republiky.

Jídlo chudiny se postupem času stalo jídlem snobů. V Praze se na šneky na Štědrý den chodívalo především do Klášterní vinárny k Národnímu divadlu. A tam nebo jinam rád zavítal právě i Petr Štěpánek, i když byl zvyklý od dětství držet se sourozenci půst.

„Abyste se nemýlili.Šneci se mohou, tím neporušujete půst. Je to typické vánoční jídlo, které bylo postním jídlem chudiny,“ řekl Blesku Štěpánek a hrdě zdůraznil: „Já jsem nikdy neporušil půst!“ „Můžete třeba i kus sýra nebo vánočky. Nesmí se maso. Jenom ryba a šnek je něco mezi. Co je opravdu pro mě nepochopitelné, tak to, když někdo jí řízky. Ty na stůl na Štědrý den opravdu nepatří,“ dodal.

Fotogalerie
7 fotografií