Herec, který v září oslavil 78. narozeniny bojoval s rakovinou tlustého střeva dva roky. Prodělal víc jak 25. chemoterapií, které ho nesmírně vysilovaly.

"Rakovina nejde porazit nikdy, maximálně ji lze pozastavit. Na ty chemoterapie budu už každých 14 dnů docházet až do smrti. Žiju díky nim," svěřil se Blesku před několika měsíci Navrátil.

Herec, kterého do povědomí veřejnosti dostala role vysloužilého vojáka Bařinky v seriálu Ulice, o své těžké chorobě otevřeně mluvil. Blesk ho koncem září navštívil v sanatoriu, kde se poslední tři měsíce léčil. I když byl herec vyhublý na kost a unavený, stále mu tváři hrál jeho nezapomenutelný šibalský úsměv.

"Splnilo se mi přání. Chtěl jsem to doklepat do těch 78 let, a ono to opravdu vyšlo," svěřil se Navrátil, kterému byla velkou oporou jeho rodina a přátelé.

Maciuchová ztratila velkého přítele

Poprvé se veřejnost o těžké nemoci Navrátila dozvěděla z úst Hany Maciuchové, která mu v přímém přenosu galavečera Anno v únoru roku 2010 popřála hodně zdraví. "Bořku, držíme ti palce a přejeme brzké uzdravení," vzkázala herečka, která svého letitého přítele velmi často navštěvovala.

Navrátila na konci roku 2009 přivedly do nemocnice nesnesitelné bolesti břicha. Po vyšetření si vyslechl krutý ortel: Nádor tlustého střeva. Herec musel rychle na sál. Podrobil se operaci a následovaly chemoterapie. Herec na čas ukončil svou hereckou kariéru.

Před kameru se oblíbený herec vrátil v květnu 2010, kdy natočil několik obrazů do seriálu Ulice. Svou poslední roli ředitele lázní Bělohrad v komediálním příběhu Školní výlet natočil v říjnu 2010.

"Je to určitě poslední film, ve kterém se objevím. Už si nemůžu zodpovědně s nikým plácnout, nevím dne ani hodiny. To bych kolegům eventuálně kazil práci. To víte, že mě mrzí, že o tu profesi přijdu. Celý život jsem pro ni žil," řekl herec.

Fotogalerie
5 fotografií