I když je herec vyhublý a působí křehce a zranitelně, má stále svůj vřelý úsměv a hlavně jas v očích. A nechal si narůst vousy. „Může za to příroda. S holením mi to moc nešlo, třese se mi ruka a taky špatně vidím,“ vysvětlil herec důvody změny své image.

V Institutu rehabilitace a onkologie Na Pleši převádějí Bořivoje Navrátila z umělé stravy, na níž byl z důvodu nemoci celé měsíce, zpátky na normální. „Jsou tu zázračné kuchařky. V podstatě můžu jíst všechno. Vaří guláš a dršťkovou polévku, které chutnají dobře i bez cibule a dalších ingrediencí, co nadýmají, a proto je člověk jako já nesmí,“ pochvaloval si herec.

Dlouhý čas rekonvalescence si krátí procházkami v nádherném parku, kde studuje podle atlasu místní stromy, a taky četbou. Televizi příliš nesleduje. „Jsem teď v kraji, odkud pochází Kája Mařík. To byl ve 30. letech jakýsi tehdejší Harry Potter. Půjčil jsem si knížku o něm, je příjemné číst, jaké se tenkrát vyznávaly hodnoty. Taky rád čtu dlouhé romány, do nichž se můžete zcela ponořit a zapomenout na současnost,“ dodal Navrátil.

V těžké nemoci poznal, jakou má v rodině oporu. „Děti se stále starají, hlavně syn o mě pečuje. Nikdy bych netušil, co v něm mám,“ přiznal herec dojatě.

Fotogalerie
4 fotografie