Vendula tak učinila, Karla milovala nade vše, ale celou svatební noc proplakala. Nechápala, proč ji Karel o předmanželské smlouvě neinformoval dřív. „Mrzelo mě, že se o tom se mnou předtím nikdy nebavil a postavil mě před hotovou věc,“ netají Vendula. Tím spíš nechápe slova nevlastního syna Petra o tom, že ji chtěl Karel vydědit.

Když se Vendula Auš Svobodová včera z Nedělního Blesku dozvěděla, co její nevlastní syn Petr Svoboda tvrdí, málem oněměla. Petr totiž vypustil poprvé z úst, že Vendulu chtěl jeho otec a její manžel Karel Svoboda (†68) předtím, než se zastřelil, vydědit. „Nechápu, proč to ten člověk dělá, co z toho má. Já ale na veřejnosti nikoho špinit nehodlám,“ reagovala včera pro Blesk Vendula. Vzápětí dodala: „Je to celý velký nesmysl! U mě nebylo co vydědit!“

Hitmakerův syn Petr v rozhovoru tvrdí: „Táta se chtěl rozvést. Chtěl Vendulu vydědit. ...Myslím, že ke konci už Vendula tátu nesnášela.“ Petr Vendulu dokonce nepřímo osočuje, že vzala skladatelův dopis na rozloučenou, když říká: „Jak víte, že nenapsal žádný dopis na rozloučenou? Že ho někdo nestopil?“ Zastřeleného skladatele našla před jevanskou vilou jako první Vendula. „Je to nesmysl,“ opakuje stále prezidentka nadačního fondu Kapka naděje.

Vydědit Vendulu mohl skladatel opravdu těžko. Těsně předtím, než si s ní stoupl před oltář, ji poprosil, aby podepsala předmanželskou smlouvu. „Zaskočilo mě to hodně. Bylo mi to líto,“ svěřila snad už tisíckrát Vendula. Že s Karlem měla takové manželství po italsku, nezapírá. „Velmi často mi vyhrožoval rozvodem, nemyslel to ale vážně,“ říká.

Fotogalerie
1 fotografie

A toho byl svědkem i Blesk. Je to přesně 9 let, když Svoboda zavolal jeho redaktorce v jednu hodinu ráno: „Sedím v autě před vaším domem. Mám pro vás titul. Rozvádím se. Chci, aby to vyšlo hned. Vendule nevolejte. Můj právník jí to hodí do schránky.“ Druhý den večer volal znovu: „Nesmí to vyjít! Všechno je v pořádku. A jestli je to už v tiskárně, zaplatím veškeré náklady. Kolik: Milion? Dva?“ naléhal.

Chvilku předtím totiž klečel na kolenou a Vendulu prosil o odpuštění za zbrklé jednání v afektu. „Když se Karel se mnou rozvede, přistanu na dlažbě. Všeho jsem se zbavila a šla za ním. Nemám nic,“ hlesla tehdy jenom Vendula. „Petr by se měl chytat faktů. Nechápu ten jeho mediální boj a kopání kolem. Vždyť můj muž je přes 4 roky mrtvý,“ komentuje Vendula Petrovo vyjádření a odmítá na jeho slova víc reagovat. „Co k tomu mám říct? Myslela jsem si, že už dospěl. Jak je vidět, není to tak. On na to ale stejně jednou přijde. Aspoň v to doufám,“ uzavřela celou věc Vendula.