K divákům se původní verze vůbec nedostala. Nebýt soudního sporu, nikdo by se nic nedozvěděl, a přitom jde o miliony korun.

Nespokojená produkce režiséra Rudolfa Tesáčka v roce 2008 po 38 natáčecích dnech z Vyprávěj odvolala a svěřila projekt Brisevu Arichtevovi. Ten už taky řídil přetáčky. „Práce režiséra Tesáčka nesplňovala požadavky, které na něj byly z tvůrčího hlediska kladeny,“ vysvětlil pohnutky producent Filip Bobiňski.

Tesáček se ale nyní cítí poškozený a podal žalobu na firmu Dramedy Productions, která úspěšný retro projekt z let 60. a 70. pro Českou televizi na klíč připravuje. První soudní jednání bylo ve čtvrtek. „Jako režisér mám podle autorského zákona právo vykládat si scénář, jak chci,“ brání se režisér Tesáček, který chce vyplatit polovinu původního honoráře, tedy něco přes milion korun.

Seriálová rodina Dvořákových si musela dvacet natáčecích dnů zopakovat
Autor: Česká televize

Kdo je poškozený?

Produkce s tím nesouhlasí. „Naší společnosti přetáčkami vznikla škoda, ale nemohli jsme jednat jinak, museli jsme projekt pro diváky zachránit,“ tvrdí producent. Škodu jeden z pracovníků České televize vyčíslil na 4 miliony.

„Původně jsme nechtěli odškodnění, ale vzhledem k pomluvám, které režisér Tesáček šíří a ještě požaduje nehorázné finanční vyrovnání, budeme náhradu vzniklé škody požadovat,“ řekl Bobiňski v pátek Blesku. Čtvrteční soud byl odročen.