Janu Krausovi na České televizi končí smlouva na jeho talk show Uvolněte se, prosím!, která se na ČT vysílá od roku 2004 a patří mezi nejsledovanější pořady veřejnoprávní televize.

„Poslali mi návrh nové smlouvy, který je ale úplně jiný než ten, který mi posílali v minulosti. Tak jsem jim poslal svůj návrh a uvidíme, jak to dopadne,“ přiznal Jan Kraus v rozhovoru pro týdeník Instinkt.

Fotogalerie
3 fotografie

A také přiznal, že mu pomalu dochází trpělivost. „Pokud mám říct pravdu, tak mám teď opravdu chuť se na to všechno vykašlat,“ řekl upřímně populární moderátor. Vztahy mezi ním a vedením České televize jsou napjaté už delší dobu. Krausovi se totiž nelíbí prorežimní minulost ředitele ČT Jiřího Janečka. Ten za komunismu pracoval v komunistickém časopisu Palcát. „Když ten šéf toho Palcátu je šéfem té exkluzivní televize, tak je to za všechny odpovědi,“ udeřil například Kraus.

Hodně vyhrocené má moderátor i vztahy s některými členy Rady České televize. O Heleně Fibingerové například neustále mluví pouze jako o koulařce, která má v hlavě jen bradla. Ostrý spor má s dalším radním Josefem Pavlatou, který Krause tvrdě kritizoval za díl jeho talk show, ve kterém vystoupila Helena Vondráčková a popisovala tam svůj spor s Martou Kubišovou. „Pan Pavlata je zvláštní člověk. On byl například první, který vyzýval Václava Havla k odchodu z politiky. Teď mu vadí, že jsem si k Vondráčkové nepozval Kubišovou, ale fakt, že Českou televizi vede bývalý vedoucí komunistického časopisu, ho vůbec netrápí a klidně řekne, že pan Janeček je dobrý ředitel,“ obul se do Pavlaty Kraus.

Na Pavlatu také vyšlo najevo, že byl za komunismu odsouzen za rozkrádání majetku. „Vím, o tom, že byl Josef Pavlata odsouzen. Bylo to myslím někdy v roce 1986, kdy pracoval jako ředitel nějakého divadla. Odsoudilo ho za rozkrádání socialistického majetku. Nedávno jsem se to dočetl na internetu,“ přiznal Blesk.cz Kraus. To všechno dává tušit, že funkční vztah Kraus a Česká televize je dlouhodobě neudržitelný.

To dobře vědí i představitelé dvou největších komerčních tuzemských televizí. „Situaci kolem pana Krause vedení naší televize samozřejmě sleduje. Když jste několik let schopni vyrábět každý týden talk show, na kterou si dívá hodně přes milion lidí, tak jste zkrátka pro každou televizi velmi zajímavý,“ přiznal Blesk.cz zdroj z Novy.

Situaci kolem úspěšného moderátora sonduje i Prima, kde navíc Kraus už v minulosti působil. „Otázkou je, jestli by nebyl Honza na naší televizi příliš drahý,“ přiznal se jeden z členů vedení Primy.