Česko Slovenská Superstar začala o přízeň veřejnosti bojovat už v září. Jedná se o velký mezinárodní projekt pěvecké reality show. Duety... když hvězdy zpívají je mnohem komornější záležitost, spustila se až nyní a navazuje na úspěšnou soutěž StarDance, s níž má shodná pravidla. Jen s rozdílem, že známé tváře - dvojice amatérů a profesionálů netančí, nýbrž zpívají.

Duety i SuperStar končí prosincovým finále. V případě Duetů nás čeká osm sobotních večerů v nichž se vystřídá osm žánrů v podání osmi dvojic, jež bude porota spolu s diváky od příštího týdne vyřazovat. Obě soutěže jsou tedy postaveny na názoru poroty a esemeskách veřejnosti, které přináší nemalé peníze. Na své si jistě přijdou i sázkové kanceláře, jež vypíší kurzy na vítěze. Zkrátka dobrý kšeft.

Duety se stejně jako SuperStar snaží o pel atraktivní show. V případě Duetů jde o jakési americké retro z dob Franka Sinatry. Malé Las Vegas po česku. Takové exkluzivní karaoke s živým orchestrem Martina Kumžáka. Tento pořad – metaforicky řečeno - páchne po naftalínu a dojmu jisté staromódnosti nahrávají i kostýmy soutěžících včetně moderátorů. Nic proti krásně štíhlé Tereze Kostkové ani Aleši Hámovi. Jejich výkony jsou profesionální ale poněkud škrobené. Sešněrované pojetím soutěže. Mimochodem - sošné Tereze by parťák ze StarDance Marek Eben, který nabídku odmítnul, slušel víc...

SuperStar je oproti Duetům přirozenější, živelnější, současnější. Tady se navíc hraje o místo v showbyznysu, slávu, profesionální budoucnost. Nicméně Duety i SuperStar jsou soutěž, jež přináší vítané napětí. Z obrazovky se do obýváků line adrenalin, nervozita kdo vypadne. A divákovi se navíc nabízí možnost se na verdiktu spolupodílet. Princip je tedy stejný, jen forma jiná, svým způsobem nesrovnatelná.

SuperStar se vší pravděpodobností ve sledovanosti Duety převálcuje. Zároveň nepochybuji, že si Duety... když hvězdy zpívají najdou své věrné obecenstvo. Nejspíš z řad starších diváků. Úspěchu, který měla StarDance, se podle mne nedočkají. Nikoli vinou konkurenční SuperStar, ale svou podstatou. Tvůrci Duetů totiž nepochopili, že okázalost a určitá starosvětská pompa, která je světu standardních tanečních soutěží vlastní, nefunguje u pěvecké, v případě Duetů akademické, dost odlidštěné a prázdné soutěže.

Duety bude Tereza Kostková (33) nakonec moderovat s Alešem Hámou (36)
Autor: Česká televize

Dvojice moderátorů Duetů, Tereza Kostková a Aleš Háma. Česká Carmen po porodu úžasně zhubla a místo Marka Ebena stojí po jejím boku v této pěvecké alternativě StarDance Aleš. Ona má taftové koktejly s velkolepou mašlí, on povinnou image staromilského džentlmena pojistil účesem. Pojetí v duchu retro pečetí i mikrofon. Otázkou je, jak na tuto nedotaženou vizi divák zareaguje.