Například seriálový primář Mázl Petr Rychlý (44) bude mít podle informací Blesku o 3 tisíce za natáčecí den méně. Pohoršila si i Zlata Adamovská (50) a také nejdražší herec Ordinace Jiří Langmajer (43).

Smlouvy podepisují herci z Ordinace na rok nebo na šest měsíců. Podle informací Blesku je snížení honorářů zahrnuté už ve smlouvách na druhé pololetí letošního roku. Ani to ale nemusí být konec šetření. Ve smlouvách totiž není určen počet natáčecích dnů. „Hlavně lépe placení herci se na place objevují stále méně a i to znamená velké úspory,“ řekl Blesku člověk ze štábu Ordinace. Novinkou je podle něj i to, že herci jsou nyní placeni jen za čas, který skutečně stráví na place. „Dřív byla i půlka dne braná za natáčecí den, nyní je honorář poloviční,“ prozradil zdroj ze štábu.

Snižování honorářů se dotklo zejména původních postav, které jdou Ordinací od září 2007. „O peníze přijde Rychlý, Zlata Adamovská i Veronika Jeníková,“ dodal zdroj z Novy. Podle něj bude na penězích bita i teprve nastupující Tereza Kostková, ze svých požadavků musela slevit i nová hvězda Dana Morávková. Nova se k tomu nechce vyjadřovat. „Detaily obchodních dohod včetně finančních záležitostí a honorářů nezveřejňujeme,“ řekla Blesku mluvčí Novy Michaela Fričová.

Někteří z herců jsou na natáčení seriálu existenčně závislí. Například Milan Bahul (49) dal kvůli roli doktora Pusenského výpověď ve svém mateřském Slovenském národním divadle. Teď se i on bude muset spokojit s nižšími příjmy.

Kolik berou?

Jiří Langmajer (doktor Hruška) – dříve 15 000 – nyní 12 000
Zlata Adamovská (doktorka Páleníková) – dříve 13 000 – nyní 11 000
Petr Rychlý (primář Mázl) – dříve 12 000, nyní 9000
Veronika Jeníková (Vendulka) – dříve 11 000 – nyní 8500
Jan Šťastný (primář Frynta) – 14 000 – 12 000
Milan Bahul (doktor Pusenský) – 11 500 – nyní 9500