Šije pro princezny, diplomatky a mnohé významné ženy ve světě, a tak není divu, že oblékne budoucí královny krásy České Miss.

Fotogalerie
9 fotografií

Proč jste přijala nabídku obléknout finalistky České Miss?
"Já jsem se zprvu rozmýšlela. Ale když mi zatelefonovala paní Michaela Maláčová, tak jsem nakonec kývla na její nabídku. Ona sama mi před deseti lety vyhověla a předváděla na mé autorské přehlídce."

Jak obléknete dvanáctku dívek?
"Sáhnu do své stávající tvorby a maximálně využiji přednosti dívek, aby každá vypadala co nejlépe. Chci podtrhnout jejich osobnost a charakter."

Kromě toho, že obléknete dívky, zasednete i v odborné porotě. Jaký typ dívek se vám líbí?

"Sebevědomé ženy s velkým osobním šarmem. Ideál krásy ovlivňuje spoustu elementů, které samotná osoba ze sebe vyzařuje. Není popsatelný fyziologicky. Ta žena by měla mít určitou auru, musí být inteligentní a mít svůj osobitý projev."

Čím se inspirujete při navrhování svých modelů?
"Nejvíce čerpám z prostředí a současného společenského života. Inspirace je všude kolem mě. Hodně mě fascinuje výtvarné umění ze všech dob historie."

Je někdo, koho byste chtěla obléknout?

"Nebudu jmenovat konkrétní osoby, ale strašně ráda bych chtěla obléknout nějaký zajímavý hollywoodský film. S někým, jako je Salma Hayek či Meryl Streep. To jsou velmi osobité a zajímavé ženy. Inspirovaly by mě, a hlavně do oděvu vnesou ducha."

Když navrhujete šaty sobě, přistupujete k tomu jinak?
"Můj muž (Makram Matragi, pozn. red.) říká, že když si pro sebe navrhuji šaty, je to úplně nejhorší. Já do toho chci dát všechno a mnohdy se to nepovede."

Máte široký rozsah působnosti, navrhujete šaty, šperky, porcelán, sklo, vybavení interiérů. Je něco, co navrhujete úplně nejraději?
"Určitě je to oděv, protože v tom mám obrovské zkušenosti a za ty roky mám velmi kritické oko. Když jsem odvolána k jinému designu, tak k tomu přistupuji spontánně, nejsem svázána technologiemi. Odskočení do jiných oborů mě hodně inspiruje a posouvá ještě dál."

Jste profesionálka, ale je něco, co byste nikdy nechtěla navrhovat?
"Žila jsem ve válkách, a tak jsem si vypěstovala nechuť ke všemu militantnímu. Nejméně mi jsou blízké vojenské uniformy. Nikdy bych nenavrhovala nic, co by mohlo ublížit lidem."