Bůh ví, zda film dokáže odpovědět na otázky: Čí ženou je ve skutečnosti Olga Menzelová (30)? Proč bydlí u režiséra Brabce, když má bydlet u režiséra Menzela? Proč režisér Menzel spává u černé herečky Juwany, když je manželem Olgy Menzelové? Který z režisérů je otcem nedávno narozené Anny Karolíny? Nebo je jejím otcem nějaký zcela jiný umělec? Přinášíme vám stručný obsah (synopsi) tolik očekávaného filmu.

Co si myslíte o milostném trojúhelníku Menzelová, Menzel a Brabec? Zajímá ná Váš názor. Diskutujte pod článkem.

Fotogalerie
2 fotografie

Takhle může vypadat scénář nového filmu:

Úvod: Divák je seznámen s Olinkou

Začátek filmu nám představí Olinkou Kelymanovou z Písku. Dívka studuje sportovní gymnázium, běhá krátké sprinty a netuší, že zakrátko si poběží do hlavního města pro svého režiséra. Po maturitě se ctižádostivá Olinka ocitá na vyšší škole odborné publicistiky a v rámci rozhovoru pro rozhlas osloví opravdového režiséra: Jiřího Menzela. V protivném nerudném dědoušovi pozvolna objeví perličku na dně – citlivou duši. Žebrák to také není. Oba se zamilují. Čtyřicetiletému věkovému rozdílu se smějí. Žádný věkový rozdíl, byť sebevětší, jim jejich lásku nikdy nevezme. Svatbu mají po pěti krásných letech v Thajsku.

Objevuje se ostře sledovaný Brabec!

Jiří točí film Obsluhoval jsem anglického krále, Olinka studuje produkci na FAMU a věnuje se zajišťování finančních prostředků na grandiózní projekty. Motorem, který naši dvojici pohání, je láska. Olinka dojatým divákům vypráví, jak jí Jiří nosí snídani do postele, jak ji zahrnuje dárky, jak krásně jí povídá o dětství. Pod povrchem zdánlivé idyly bují zhoubný nádor. Olinka působí tak šťastně, tak láskyplně... a tumáš! Vychází najevo, že bude maminkou. Náhle se na scéně objevuje vousatý fantom: režisér Jaroslav Brabec (54). "S panem Brabcem jsme připravovali výstavu jeho fotografií Orbis Artis a společně chystáme film Odcházení, tak se pochopitelně musíme vídat," udiveně vysvětluje Olinka. Proč se však pracovní schůzka odehrává v noci v chatičce na Lipně? Patrně jsou oba natolik zaměstnaní, že ve dne nemají čas.

Přepadli těhotnou ženu! Hrůza!

Události se valí jako kameny: Brabce vyhazuje manželka Veronika Freimanová z bytu. Menzel prohlašuje, že Olince důvěřuje a o svém otcovství nepochybuje. Aby situaci nasadil korunu, odchází spát k černé herečce Juwaně. "Život není černobílý," podotkne Olinka a stěhuje se k Brabcovi. Když spatří před domem fotoreportéry Blesku, pokouší se jim tato křehká těhotná žena sebrat klíčky od automobilu. Udatný Brabec spěchá útlé bezbranné přítelkyni pomoci: škrtí fotoreportéra, poškodí mu kameru a najede svým vozem do jeho služebního. Zlověstně volá: "To není vyhrožování, já vás jenom ujišťuju!" Přijíždí policie a sanita, neboť Olinka má pocit, že byla přepadena, a žádá lékařské ošetření. Lékaři konstatují, že Olince nikdo neublížil a že by neměla tolik zuřit, neboť si tím ničí zdraví.

Psychothriller nabírá na dramatičnosti...

V prosinci přichází na svět Anna Karolína. Je dobře, že komplikovanému světu dospělých nerozumí. Za ní a za Olinkou přijíždí Brabec, zatímco Menzel se raději zdržuje mimo republiku (aby mu nebylo mimo republiku smutno, bere si s sebou Juwanu). Brabec Olinku a miminko navštěvuje pravidelně, nicméně z cizích krajů se vrací Menzel. Domnívá se, že po nasazení tmavých brýlí a čapky s kšiltem jej na ruzyňském letišti živá duše nepozná. Jakmile fotografové spatří charakteristickou postavu v obleku lázeňského šviháka, fotografují. "Ty hajzle!" zlobí se režisér. Scéna jako z grotesky: pokusí se s vozíkem se zavazadly střelhbitě uniknout, což nelze. Změní rozhodnutí a vozíkem s kufry najíždí do fotografů, ti uskočí, režisér narazí do sloupu, zavazadla s rachotem padají k zemi. Snaha být nenápadný končí tím, že režisérovu přítomnost zaznamenají i zrakově postižení.

Otevřený konec

Menzel za svou ženou do porodnice skutečně přichází, ale jen jednou. Domů, do Vratislavovy ulice na Vyšehradě, si Olinku a Annu Karolínu vítězoslavně odváží Jaroslav Brabec. Čí je Anna Karolína? Proč její maminka bydlí u Brabce a proč její tatínek bydlí u Juwany Jenkins? Protože život není, milá Aničko Karolínko, černobílý. Film má otevřený konec, nicméně již probíhá jednání o realizaci druhého dílu Olinko má, přelétavá II s podtitulem: DNA promluvila!


Fim Olinko má přelétavá

  • Žánr: Psychothriller
  • Scénář a režie: Jiří Menzel
  • První asistent režie: Jaroslav Brabec
  • Spolupráce na scénáři: Olga Menzelová
  • Střih: Veronika Freimanová (odstřihla manžela Jaroslava Brabce)
  • Masky: Nikdo se nemaskuje, jen Menzel si občas zbytečně nasadí černé brýle a čepici
  • Hudba: Ústředním songem fi lmu bude píseň skupiny Katapult: Kdo je táta, kdo to ví?
  • Mistr zvuku: Anna Karolína
  • Zvláštní efekty: Škrcení a poškozování automobilů: Jaroslav Brabec, výkřiky typu: Ty hajzle, a pronásledování fotografů vozíkem na zavazadla: Jiří Menzel
  • Výkonný producent: Olga Menzelová (studuje produkci na FAMU)