„Je sice Portugalka, ale tak jazykově zdatná, že hraje ve filmech nejrůznějších produkcí,“ upřesnila programová ředitelka festivalu Eva Zaoralová. Na rozdíl do loňska, kdy byla na festivalu účast českých filmů minimální, letos to bude jinak.

„K filmům v hlavní soutěži 3 sezóny v pekle a Kuky se vrací přibyly další. V sekci dokumentů soutěží Katka Heleny Třeštíkové, v dalších sekcích Zoufalci Jitky Rudolfové a Dvojka Jaroslava Fuita. Novinkou je, že si kritici Variety do soutěže vybrali Muže v říji Roberta Sedláčka,“ upřesnil Bartoška, který má před festivalem tolik práce, že se přestal holit. Cenu za celoživotní přínos světové kinematografii převezmou na festivalu dva režiséři, Juraj Herz a Nikita Michalkov.

Mareš bude učit líbání

„Pátého července předám cenu prezidenta festivalu herci Judovi Lawovi,“ dodal Bartoška. 6. července se bude v lázeňském městě konat běh pro nadaci Paraple, na němž přislíbili účast Zdeněk Svěrák, Jaroslav Uhlíř, Marek Eben či Pavel Nový. Součástí doprovodných akcí bude výuka filmového polibku. Jedním z instruktorů se stane Leoš Mareš.