"Nevím, jestli jsem už někdy někomu přál ke stovce. Poštěstilo se mi to dnes. Četl jsem v tisku, že se pan profesor chce dožít 104 let. Upřímně si myslím, že se chce dožít víc,“ dodal Klaus.

Prezident Klaus se málem k oslavenci nedostal. S kyticí se musel prodírat špalírem hostů a fotografů, aby mohl Vávrovi společně s manželkou Livií pogratulovat. Ta Vávrovi nakonec vlepila pořádnou pusu.

Popřát přišli také například Jaromír Hanzlík, Radoslav Brzobohatý, Jiří Krampol, Luděk Munzar, Valentina Thielová, Oleg Reif, Zdeněk Troška a Eva Zaoralová. Mezi gratulanty byl i Vávrův žák FAMU Jiří Menzel.

„Profesor Vávra nikdy nedělal film na kšeft. Vždycky to měl být filmový počin. Proto studoval architekturu, dějiny i literaturu,“ řekl uznale Menzel.

Vávrova žena varovala gratulanty: Pozor, ať se vás nelekne, moc už nevidí

Vystoupila i oslavencova žena Jitka Němcová a upozornila všechny gratulanty, že se na ně zřejmě nedostane. „Vávra si s vámi na dálku tiskne pacičky, řekla přítomným. S každým z vás si ruku nemůže podat. Pochopíte to, až vám bude sto,“ dodala Němcová. Jaromír Hanzlík chtěl po blahopřání políbit Vávru na čelo. „Prosím tě, pomalu. On špatně vidí, ať se tě nelekne,“ zlehčila atmosféru Němcová.

Mezi dárky byla fotka rodného domu v Hradci Králové, kde se režisér před sto lety ve čtyři ráno narodil. Dvanáctiletá whisky, s jejíž konzumací slíbila Jitka manželovi pomoci. Hodně lahví kvalitního červeného vína, taky balík párků, na nichž si starý režisér rád pochutnává.

Fotogalerie
40 fotografií