Živočišná kráska Baarová

820238:gallery:true:true

Otakar Vávra mluví o Lídě Baarové (†86) jako o živočišné krásce, jejíž půvab opájel snad každého muže. Podle něj byla krásná úplně celá. Hrála ve čtyřech jeho fi lmech, nejslavnější je Panenství a Dívka v modrém. Jejich údajný milostný poměr musel být velmi tajný, neboť Baarová se intimně stýkala s nacistickým ministrem propagandy Goebbelsem. Vávra ji navštívil jen několik dnů před smrtí v jejím salcburském bytě v roce 2000.

Jen Mandlovou přiznal

820241:gallery:true:true

Poměr režiséra s Adinou Mandlovou (†81) je jediný, který přiznal: „Dávala mi rady při milování, protože jsem měl moc rychlý rytmus,“ vzpomínal. Natočili spolu několik fi lmů. „V jedné scéně jsem Mandlovou ukázal od pasu nahou. Měla krásné, plné a pevné poprsí. Byla krásná, ale jen do pasu. Od pasu dolů měla kozí nohy,“ poznamenal.

Kabátová mu nedala

820240:gallery:true:true

Zita Kabátová (97) byla jednou z mála slavných hereček, kterou Vávra při obsazování rolí opomíjel. Přesto ale do výčtu žen velkého režiséra patří. Říká se, že Vávra Zitě Kabátové prý kdysi udělal nabídku: „Dám ti skvělou roli, ale ty se mnou strávíš noc.“ Zita ho prý odmítla a od té doby se dlouho jeden druhému vyhýbali.

Vítová měla manžely i milence

820237:gallery:true:true

Také o poměru Hany Vítové (†73) s Vávrou si štěbetali vrabci na střeše. Drby se objevily v době, kdy hrála v jeho fi lmu Cech panen kutnohorských. Byla třikrát nešťastně vdaná. Nejprve se zamilovala do Jiřího Voskovce, ale když ji odmítl, vzala si komika Járu Pospíšila. Pak zkusila druhou svatbu se šéfredaktorem tehdy velmi populárního časopisu Kinorevue Bedřichem Rádlem. Jejím třetím mužem byl R. A. Dvorský.

Na Gollovou nedal dopustit

820239:gallery:true:true

Nataša Gollová (†76) byla podle pamětníků jednou z nejdivočejších meziválečných hereček. Zlé jazyky tvrdí, že měla poměr s kdekým včetně vlivného Vávry. Ten na ni nedal dopustit. Pro roli Helenky ve fi lmu Pohádka máje pro něj jiná herečka neexistovala. „Helence mělo být 16 a Gollové bylo téměř 30,“ vzpomínal Vávra. Nakonec kvůli Gollové nechal přeobsadit i další role, ze kterých tak vypadli mladší herci.

Důvěrníkem sebevražedkyně

820293:gallery:true:true

Zorka Janů (†24), sestra Lídy Baarové, hrála v jeho fi lmu Cech panen kutnohorských (1938) nebo Pacientka dr. Hegela. Patřil mezi její důvěrné přátele. Milovala spisovatele Františka Kožíka, ale zároveň byla psychicky nevyrovnaná. Vávra jí dal velké fi lmové šance a stál při ní i v době, kdy se od ní všichni kvůli kolaboraci její sestry odvraceli. Přesto spáchala sebevraždu.

Manželka mu říká Vávro

820242:gallery:true:true

Se svou budoucí manželkou Jitkou Němcovou (60) se Vávra seznámil na FAMU, kde vyučoval a ona studovala. Jejich vztah přijímalo okolí s rozpaky. Když si Vávra Němcovou bral, bylo mu skoro šedesát. Když Němcová mluví o svém manželovi, neříká mu Ota nebo Otík, ale Vávra.