Praktická mikrovlnka: Pomůže vám oloupat česnek i změknout starý chléb
-
Není pochyb, že mikrovlnnou troubu využíváte především k tomu, abyste si v ní ohřáli jídlo. Víte ale, že ji můžete využít k mnoha dalším užitečným věcem, které vám v kuchyni opravdu pomohou? Pomůže vám s medem, citrusy i chlebem.
- 1.
Povolí zcukernatělý med
Autor: Shutterstock.comNa zkrystalizovaném medu není sice nic špatného, ale občas ho zkrátka potřebujete v tekuté formě. Naštěstí se dá snadno rozehřát. Stačí vložit sklenici bez víčka na 2 až 3 minuty do mikrovlnky. Med pak bude znovu nádherně tekutý. Troubu ale nastavte na nejnižší výkon, jinak by se med zahříval nerovnoměrně, místy by se přehřál a všechny cenné látky v něm obsažené by se zničily. Vysokým zahřátím se totiž rozpadají některé enzymy a ničí vitaminy.
- 2.
Urychlí vaření luštěnin
Autor: Shutterstock.comZapomněli jste si namočit luštěniny den předem? Zapojte do přípravy mikrovlnnou troubu. Suché luštěniny stačí zalít vodou, přidat špetku jedlé sody a pustit troubu na plný výkon po dobu 10 minut. Pak je vyndejte, nechte 30 až 45 minut "dojít" a následně je můžete uvařit klasickým způsobem.
- 3.
Pomůže oloupat česnek
Autor: Shutterstock.comOloupat více stroužků bývá poměrně zdlouhavá a otravná práce. Suchá slupka jako by se někdy vůbec nechtěla od stroužku oddělit. Drží na něm jak přilepená. Díky mikrovlnce ale už tenhle problém nebudete nikdy muset řešit. Vložte do ní celou hlavičku česneku a dejte ji na plný výkon na dobu 15 sekund. Česnek zůstane krásně vláčný a slupky půjdou dolů téměř samy.
- 4.
Pomůže oloupat rajčata
Autor: ShutterstockStejně tak vám tenhle domácí přístroj pomůže oloupat rajčata na omáčku či polévku. Stačí je dát na 30 sekund do mikrovlnné trouby zapnuté na nejvyšší stupeň a pak je nechat ještě dvě minuty zavřené uvnitř. Brzy uvidíte, jak slupky samy pomalu praskají a uvolňují se od dužiny. Pomocí nože je pak už z plodů stáhnete téměř v mžiku.
- 5.
Dostane víc šťávy z citrusů
Autor: ShutterstockCitrusové plody jsou plné chutné šťávy a tolik potřebného vitaminu C. V přetopených bytech ale mají tendenci rychle vysychat. Co dělat, když se vám z překrojeného citronu nedaří vymačkat víc než pár kapek? I tady pomůže mikrovlnka. Když do ní citron či limetku dáte a pustíte ji na plný výkon na 10 až 20 sekund, dostanete z nich pak mnohem víc šťávy. Stejně tak z vysušených pomerančů a grepů, které už nějaký ten den ležely v misce na stole.
- 6.
Občerství starý chléb
Autor: shutterstock.comČasy, kdy chléb vydržel čerstvý, měkký a voňavý celý týden, jsou sice už dávno pryč, ale díky mikrovlnce můžete i vyschlému a téměř nepoživatelnému pečivu vrátit chuť. Vložte ho do mikrovlnné trouby, přikryjte namočenou a dobře vyždímanou papírovou utěrkou a troubu pusťte na plný výkon na 10 sekund. Pečivo natáhne vlhkost, rozvoní se a bude hned mnohem lepší.