Jak vybrat lednici, abyste ušetřili a vešla se i do malé kuchyně
-
Na co novou ledničku, tahle ještě docela dobře chladí – to bývá nejčastější argument proti pořízení nového modelu. Její provoz nám pěkně navyšuje platby za elektrickou energii. Vzhledem k tomu, že chladničky jsou jedinou domácí technikou, která je v provozu po čtyřiadvacet hodin denně po celý rok, můžeme při roční bilanci vyhodit jen tak oknem pěkných pár tisíc korun.
- Při výběru nové chladničky bychom se měli dívat na její spotřebu. K orientaci nám pomůže energetický štítek. Jednoduše můžeme říct, že provoz lednice třídy A nás může stát za rok až téměř o polovinu více, než tomu bude u chladničky třídy A+++. Zajímavý je i údaj o mrazicím výkonu. Ten udává, kolik kg čerstvých potravin je mrazák schopen zamrazit během 24 hodin. U domácích kombinovaných chladniček se výkon pohybuje od 2 do 24 kg, samostatné mrazáky mohou zvládnout i 40 kg a více. Podle toho, co chceme více využívat, budeme tedy volit i odpovídající model.1.
Základem je spotřeba
- Počet členů rodiny, kterým bude chladnička sloužit, je při jejím výběru rovněž důležitý. Měli bychom počítat nejméně s 50 litry objemu chladničky a 20 litry objemu mrazničky na jednu osobu. Pokud jste výrazně limitováni prostorem, můžete jej opticky zvětšit tím, že použijete nikoli velkou kombinovanou chladničku, ale chladničku podstavnou a k ní i podstavný mrazák. Utvoří vám tak pracovní desku. Musíte se akorát postarat o to, aby teplo z výparníku mohlo nerušeně odcházet a nezvyšovala se tak spotřeba elektřiny.2.
Jak velkou ledničku potřebujete
- Vzhledem k tomu, že chladnička je v provozu permanentně, musí nás zajímat i její hlučnost, a to obzvláště v případě, že si pořizujeme lednici do garsonky a i v noci ji máme kousek od hlavy. Chladničky kombinované a dvoukompresorové by podle normy neměly přesáhnout 47 dB /A. Mimochodem, i když jsou dvoukompresorové chladničky o něco hlučnější, vyvažuje toto minus výhoda, která nám umožní vypnout mrazák či chladničku nezávisle na sobě.3.
Čím menší byt, tím opatrněji
- Jaký model si vybrat? V první řadě budeme volit mezi vestavnou a volně stojící. V designové kuchyni s vestavnými spotřebiči asi jinou volbu mít nebudeme, ale to si vyžaduje i odpovídající prostor. Chceme-li mít kuchyni variabilní či netušíme, zda se nebudeme v dohledné době stěhovat, určitě zvolíme volně stojící. Je ovšem potřeba, aby měla okolo sebe volné místo nejméně 5 centimetrů vzadu a dva centimetry (raději více) po stranách.4.
Kam ji umístit
- Chladničky se vyrábějí ve čtyřech základních provedeních, z nichž největší jsou takzvané americké. Jsou dvoudveřové a nabízejí velký objem jak chladničky, tak i mrazničky. Rozměry se hodí do velkých prostor a pro početnější rodiny. Kombinované chladničky jsou u nás nejprodávanějším typem, protože jsou zároveň i tím nejuniverzálnějším. Nabízejí poměrně prostornou chladničku i mrazák, obojí s vlastními dvířky. Poměr velikosti se může lišit stejně jako umístění mrazáku nahoře či dole. Jednodveřové chladničky mají uvnitř mrazicí box. Jsou vhodnější pro single nebo dvoučlenné rodiny, jejíž členové se většinou stravují mimo dům. Nevýhodou je zcela jistě to, že při otevření mrazicího boxu zároveň větráme i prostory chladničky. Monoklimatické chladničky jsou zdánlivě nevýhodné, ale v případě, že vlastníme velký samostatný mrazák, či dokonce mrazicí pult, mohou být ideálním řešením.5.
Americkou či monoklimatickou
- Automatické systémy (ať už mají různé názvy) zabraňují vzniku a usazování námrazy, která způsobuje zvýšení spotřeby energie, navíc díky němu odpadá nutnost nepříjemného ručního odmrazování. Námraza se netvoří ani na mražených potravinách. Prvky antibakteriální úpravy interiéru chladničky jsou dnes již téměř samozřejmostí. Chrání před tvorbou bakterií a vznikem pachů, které ohrožují uložené potraviny. Důležitý je i variabilní systém polic a systémy, které uvnitř jednotlivých zásuvek dovedou udržet optimální podmínky, za nichž vydrží potraviny déle čerstvé.6.
Námrazu řeště ještě před koupí
- V bytovém domě to tak asi nemusíme řešit, ale v rodinném domku se nám znalost tohoto kritéria bude hodit. Klimatická třída nám totiž řekne, kam se chladnička bude hodit. V klasickém bytě ji asi budeme mít v kuchyni, ale právě v rodinném domku může být na chodbě či třeba ve sklípku. Čtyři klimatické třídy zohledňují teplotu místnosti, ve které chladnička bude stát. Značí se SN (teplota okolí +10 až +32 °C), N (+16 až +32 °C), ST (+18 až +38 °C) a T (+18 až +43 °C). Pozor ale – budete-li mít chladničku ve studenější místnosti, abyste ušetřili, bude mít toto umístění efekt zcela opačný. Termostat totiž sepne kompresor k akci daleko častěji.7.
Pozor na klimatickou třídu
- Znáte to, něco bychom si dali, ale nevíme co. Dlouhé hledání potravin při otevřených dvířkách ale markantně zvyšuje spotřebu. Někteří výrobci proto instalují do prostoru chladničky kovovou desku, která akumuluje chlad a poslouží k rychlému vyrovnání teploty. Jiní zase mají v produkci typy, u nichž lze chlazené nápoje čepovat bez otevření dvířek. Jinak si můžeme pomoci jednoduchým receptem – mějme vnitřek chladničky přehledně uspořádaný a rozmysleme si předem, co chceme vyndat.8.
Problém otevřených dveří