Omyly, které změnily svět: Mikrovlnná trouba, teflon i kukuřičné lupínky měly jiný účel!
-
Omyly, které změnily světSpousta věcí, které dnes považujeme za samozřejmost, vznikla vlastně náhodou. Co se stalo?
Chybami se člověk učí, ale také posouvá o obrovské kroky kupředu. Svět by vypadal úplně jinak například bez plísně, která zachránila miliony životů, nebo čokoládové tyčinky, která se rozhodla roztát ve špatnou chvíli. Které věci byly objeveny jen tak mimochodem?
- 1.
Antibiotikum – Penicilin
V roce 1928 Alexander Fleming, skotský bakteriolog, prováděl experimenty s bakteriemi zvanými Staphylococcus. Po návratu z dovolené si všiml, že se do jedné ze skleněných misek, kterou omylem nechal odkrytou, dostala plíseň. K jeho překvapení ale bakterie kolem plísně odumřely. Jednalo se o plíseň Penicillium notatum, díky níž byl objeven penicilin, první antibiotikum, které způsobilo revoluci v léčbě bakteriálních infekcí.
- 2.
Mikrovlnná trouba
Percy Spencer, inženýr pracující pro společnost Raytheon, testoval v roce 1945 magnetrony (elektronky) pro radarová zařízení. Během jednoho z testů si všiml, že čokoládová tyčinka, kterou si dal do kapsy, kdyby měl hlad, se roztavila. To ho zaujalo natolik, že začal experimentovat s dalšími potravinami, což vedlo až k vývoji první mikrovlnné trouby.
- 3.
Vteřinové lepidlo
Harry Coover pracoval na vývoji průhledných plastů pro zaměřovače zbraní. Během experimentů v roce 1942 objevil látku zvanou kyanoakrylát, která se ukázala být extrémně lepivá. Ačkoli byla původně považována za nepoužitelnou, později se stala základem pro superlepidlo (dnes ho nazýváme vteřinové nebo super glue), které má široké využití v domácnostech i průmyslu.
- 4.
Nepřilnavý teflon
Roy Plunkett, chemik pracující pro společnost DuPont, v roce 1938 experimentoval s plynem tetrafluorethylenem při vývoji nového chladiva. Když otevřel tlakový válec, zjistil, že se plyn přeměnil na kluzký bílý prášek. Tento materiál, dnes známý jako teflon, se stal oblíbeným pro své nepřilnavé vlastnosti a je hojně využíván na kuchyňské nádobí.
- 5.
Post-it lepítka
Spencer Silver, vědec ve společnosti 3M, v roce 1968 vyvinul slabé lepidlo, které bylo původně považováno za neúspěch, protože nedrželo pevně. Jeho kolega Art Fry ale pro něj našel perfektní využití, a to při vytváření samolepicích bločků na poznámky nebo záložek, které se staly nepostradatelnými nejen ve spoustě kanceláří.
- 6.
Pryž z gumy
Když Charles Goodyear v roce 1839 experimentoval s gumou a sírou, upustil omylem směs na horkou plotnu. K jeho překvapení neztvrdla ani se neroztavila, ale vytvořila pružný a odolný materiál. Tento proces, známý jako vulkanizace, následně vedl k výrobě odolné gumy, ze které se dnes vyrábějí nejen pneumatiky a duše do kol, ale také třeba těsnění, gumové rukavice nebo holínky.
- 7.
Sladidlo sacharin
V roce 1879 pracoval Konstantin Fahlberg v laboratoři na derivátech uhelného dehtu (vedlejší produkt při výrobě koksu nebo svítiplynu). Po práci si zapomněl umýt ruce a při jídle si všiml sladké chuti na prstech. Tímto způsobem objevil sacharin neboli cukerin, první umělé sladidlo, které se stalo populární náhradou cukru.
- 8.
Rentgenové paprsky
Wilhelm Conrad Röntgen v roce 1895 experimentoval s paprsky vycházejícími z katody (elektrického vodiče), když si všiml, že některé paprsky způsobují, že určité materiály začnou svítit, i když na ně přímo nesvítí. To ho zaujalo a vedlo k objevu rentgenových paprsků, které umožňují lékařům nahlédnout do lidského těla bez nutnosti operace.
- 9.
Kukuřičné lupínky
V roce 1894 bratři John Harvey a Will Keith Kelloggové omylem nechali vařenou pšenici ztvrdnout. Když ji poté rozváleli, vznikly vločky, které se staly základem pro kukuřičné lupínky, populární snídaňovou cereálii, kterou možná znáte pod názvem cornflakes.
Další zajímavé a inspirativní články z oblasti módy, zdraví, krásy, ale i tipy do domácnosti a zajímavé rozhovory najdete v aktuálním vydání týdeníku Blesk pro ženy! Pořídit si ho můžete i v elektronické podobě nebo formou předplatného v našem iKiosku!