Poprvé se u nás slavil Den matek v roce 1923 a zasloužila se o to dcera prvního československého prezidenta Alice Garrigue Masaryková. Původně měl svátek pevné datum – 8. květen, po nástupu komunistů byl ale zrušen a znovu se začal slavit až po roce 1989. Datum je ovšem pohyblivé, je vždy druhou květnovou neděli podle americké tradice.

Autor: Stockfood.com

Napečeno, nazdobeno

Vláčné muffiny připravíte snadno. V robotu vyšlehejte tři žloutky se 100 g krupicového cukru. Postupně přidejte 80 g rozpuštěného másla, 100 ml mléka a 180 g polohrubé mouky smíchané s polovinou kypřicího prášku, 1 lžičku vanilkové pasty a nakonec do těsta lehce vmíchejte pevný sníh ze tří bílků a špetky soli. Těsto rozdělte do pevných papírových košíčků (do 3 výšky) a upečte v troubě vyhřáté na 175 °C dozlatova, pak nechte muffiny vychladnout. Na muffiny přilepte pomocí husté cukrové polevy květy z jedlého papíru. Polystyrénovou kouli posaďte do ozdobného obalu na květináč, zapíchněte do ní rovnoměrně párátka a na každé pak přidejte ozdobený muffin. Jedlou kytici můžete přizdobit šifonovou mašlí.

Autor: Stockfood.com

Sladké pralinky

Na výrobu růžových pralinek si připravte silikovou srdíčkovou formu, kterou lehce vymažete slunečnicovým olejem. 150 g čoček ruby čokolády nasypte do misky umístěné ve vodní lázni a za stálého míchání ji nechte rozpustit. Pak čokoládu nalijte do formiček tak, aby se obalilo dno a boky a dejte ztuhnout do chladničky. Náplň si připravte ze 100 g mletých loupaných mandlí, 100 g rozpuštěné čokolády, 50 g změklého másla a 2 lžic griotky. Směsí opatrně naplňte čokoládové skořápky ve formičkách a znovu nechte v chladničce ztuhnout. Nakonec rozehřátou ruby čokoládou pralinky uzavřete a pak je opatrně přemístěte do chladničky, aby pralinky zcela ztuhly. Další den je opatrně vyklopte ze silikonové formy. Namísto náplně můžete do každého kousku před ztuhnutím přidat pár sušených brusinek.

 

Autor: Stockfood.com

Slaví celá rodina

Pokud budete svátek slavit s velkou rodinou, připravte velký sladký dezert, ze kterého každý dostane svůj kousek. Upečte jednu větší a jednu menší bábovku, každá může být z jiného těsta. Až po upečení zchladnou, postavte větší bábovku vrškem dolů a pak na i umístěte menší bábovku. Aby lépe držela, můžete bábovky k sobě slepit marmeládou, krémem nebo Nutellou. Z prosetého moučkového cukru, citronové šťávy a trošky vody vymíchejte hladkou polevu a bábovky polijte. Polevu nechte volně stéct po bocích a pak ozdobte květinovými cukrátky. Než povrch zaschne, můžete si vyrobit barevné girlandy, které uvážete mezi dvě ozdobné špejle na špízy.

Autor: Stockfood.com

V záplavě květin

Maminku určitě potěší kytice svázaná z živých květin. Vyberte kombinaci karafiátů, tulipánů a pryskyřníků. Pamatujte na to, že tulipány ještě ve vodě poporostou. Kytici dejte do vázy se studenou vodou a můžete do ní přidat i pár kostek ledu.

 

TIPY ZA PÁR KORUN

Autor: Stockfood.com

KYTICE Z BONBONKŮ

Párátka rozdělte na menší kousky a pak s nimi spojte cukrátka do tvaru pestrých květin. Na špejle napíchněte květiny a některé ozdobte marshmallows a barevným želé.

Autor: Stockfood.com

PRO MILOVNICE ZELENINY

Základem jedlé kytice je pevný svazek čerstvého bílého chřestu. V zahrádce si k němu natrhejte rozkvetlé pestrobarevné velkokvěté macešky a čerstvou pažitkovou nať.

Autor: Stockfood.com

ZE SUŠENÝCH KVĚTŮ

Základem romantické dekorace je dřevěná bedýnka, kterou zabalíte do ručně háčkované dečky. Dovnitř rozložte šálky s květinovými motivy a obložte je sušenými květy.

 

Článek vyšel v novém čísle Blesk Hobby. Květnové vydání je plné zajímavostí a inspirace. Dozvíte se, jak na bohatou úrodu cuket, okurek, rajčat a paprik nebo jaké květy jsou vhodné k jídlu. Najdete tu tipy na grilování venku i doma. A podíváte se na návštěvu k herci Oldřichu Navrátilovi. Zapojit se také můžete do velké zahradní soutěže o ceny za 17 000 Kč! Časopis koupíte ve všech trafikách nebo si ho můžete objednat v pohodlí vašeho domova v našem iKiosku.

 

Autor: archiv