Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

Dřevěné vařečky a další náčiní. Vyzkoušejte triky, díky kterým budou jako nové a bez zápachu 

/
  • (istock.cz)
    6. května 2023 ● 06:00

    Snad žádná kuchyň se neobejde bez klasických dřevěných vařeček či obraceček. Jsou praktické, levné a jen tak vám nic při vaření nepoškrábou. Jen s jejich údržbou je to trochu složitější. Jak správně na to? A jak dodat původní krásu těm dlouho používaným? Vyzkoušejte osvědčené rady…

  • 1.

    Pozor na vodu!

    Autor: istock.cz

    Připálily se vám na vařečku kousky jídla a napadlo vás ji nechat odmočit? Velká chyba. Kuchyňskému dřevěnému náčiní voda opravdu nesvědčí. Aby vám sloužilo dlouho, nenechávejte je stát nikdy ve vodě, aby zbytečně nenasáklo vlhkost. Dřevo by mohlo velice rychle nabobtnat a potom začít praskat. Na omytí stačí horká voda se saponátem. Poté vše důkladně opláchněte. 

  • 2.

    Zapomeňte na myčku

    Autor: istock.cz

    Je tedy jasné, že žádné dřevěné náčiní ani nádobí nepatří ani do myčky. Přesto spousta lidí tuhle chybu dělá. Dřevo se totiž dlouhým pobytem v horké vodě a páře může lehko zkroutit a popraskat. Pozor si dejte i na příbory s dřevěnou rukojetí. Z dřevěných rukojetí příborů se brzy oprýská lak nebo barva. A tak vám nezbyde nic jiného, než že dřevěné pomocníky budete muset brzy vyměnit za nové. Problémem také je, že dřevo může nasát všechen zápach z myčky a z chemických přípravků. Chemikálie se pak, například v případě vařeček, vyvaří do jídla, které jimi mícháte. A o to v žádném případě nestojíte, že?

  • 3.

    Drátěnka ne!

    Autor: istock.cz

    Pokud máte na vařečkách přilepené větší zbytky, vezměte si k ruce houbičku s jemným abrazivním povrchem. A určitě zapomeňte na kovovou drátěnku. Ta by vám mohla způsobit velkou neplechu.  Dřevo by se mohlo nenávratně poškodit a roztřepené kousky by se mohly lehko dostat do jídla.

  • 4.

    Pozor na teplo!

    Autor: istock.cz

    Až budete mít umyto, nechte dřevěné náčiní ještě dobře vyschnout a neukládejte ho hned do šuplíku. Určitě zapomeňte na urychlení sušení za pomoci přímého a intenzivního tepla, jinak si výrobky nenávratně zničíte. Tedy je nedávejte nikdy na topení nebo do mikrovlnné či klasické trouby.

  • 5.

    Myslete na péči

    Autor: istock.cz

    Zkuste si občas vzpomenout a  dopřát svému dřevěnému nádobí olejovou péči. Uvidíte, že díky tomu bude vypadat pořád jako nové. Jednou za čas ho potřete jakýmkoli jedlým olejem. Prodloužíte tak jeho životnost a zabráníte pronikání bakterií z jídla do struktury dřeva. Stačí rozetřít několik kapek a po chvíli působení setřít papírovými utěrkami přebytečný olej. Můžete ho také promazat včelím voskem.

  • 6.

    Jak si poradit se zápachem?

    Autor: istock.cz

    Dřevěné vařečky a obracečky mají bohužel tu nevýhodu, že snadno absorbují zápach z jídla, které s nimi mícháte. Týká se to především hodně aromatických potravin. Ideální by tedy bylo mít více vařeček. Jednu na hnětení těsta, jinou na míchání omáček… Pokud nejste schopni tuto radu dodržet, existují triky, jak se nežádoucího zápachu zbavit.  Na pomoc si vezměte octový roztok nebo citronovou šťávu. Nechte pár minut působit a pak vařečky opláchněte. Dobře vám také poslouží jedlá soda. A to tak, že lžičku přidáte do teplé mýdlové vody. Po pár minutách působení opět opláchnete.

     

Přidat názor
Počet komentářů: 0

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Články odjinud

Dnešní horoskopy