Hodně lidí si bez výzdoby symbolickými rostlinami vůbec nedokáže atmosféru adventu a Vánoc představit. Zkrášlují sváteční tabuli, zdobí parapety oken, osvěžují vánoční kytice i věnce. Popravdě, za symbolické a vánoční můžeme obecně považovat všechny rostliny, které zůstávají i během zimy zelené. Zelená totiž představuje zdraví, život a stálou a pokračující energii. Mezi ty nejznámější a nejpoužívanější patří břečťan, cesmína a jmelí. Vedle toho mají i překvapivě mnoho léčivých účinků.

Autor: iStock.cz

Jmelí léčí srdce

Vypadá krásně jen tak zelené s bílými kuličkami, ale u nás i tradičně postříbřené nebo pozlacené. Pod větvičkami zavěšenými do prostoru se máme pro štěstí a zdraví líbat. Za úplně nejkvalitnější se považuje takové, které roste na jabloních, hlohu a dubu. Fascinovalo už staré slovanské, keltské i germánské národy, v rámci novoročních oslav se odřezávalo obřadně zlatým srpem a lidé si ho nosili domů. Tehdy lidé věřili, že napomáhá početí i získání lásky vyvolené/ho.

Obsahuje řadu cenných, v komplexu účinných látek, například glykoproteiny, peptidické toxiny, vodou rozpustné polysacharidy, alkaloidy, cholin, histamin atd. „Vědci teď zkoumají léčivé účinky jmelí i proti rakovině. Ukázalo se, že hodně pomáhají mírnit příznaky související s rakovinou, a usnadňují tak lidem s nádory život,“ říká bylinkářka a naturopatka Kateřina Šimková. „Lidé mívají obavy z bílých kuliček jmelí, ale naštěstí větší potíže nezpůsobují. Lehčí zažívací problémy by po konzumaci jedné až čtyř kuliček mohly mít menší děti,“ upozorňuje bylinkářka.

K ČEMU SE DÁ VYUŽÍT :

  • Léčí vysoký tlak a zlepšuje krevní oběh.
  • Likviduje vápenaté usazeniny na stěnách cév.
  • Je účinnou prevencí proti mrtvici a infarktu.
  • Léčí choroby štítné žlázy.
  • Posiluje imunitu.
  • Podává se při závratích.
  • Omezuje úzkost, nervozitu.

VYZKOUŠEJTE :

Macerát ze jmelí: přibližně 3 g sušeného jmelí zalijte litrem studené vody a nechte přes noc macerovat. Před podáváním zahřejte. Pije se 3x denně.

Tinktura ze jmelí: přibližně 150 g sušených listů přelijte v tmavé nádobě 10 dl silného alkoholu, například vodky, tak, aby byly ponořeny všechny listy. Po 6 týdnech přeceďte a dalších cca 5 dní nechte odpočívat v tmavé uzavřené lahvičce. Užívejte třikrát denně 20 kapek po dobu maximálně 8 týdnů.

POZOR! Užívání jmelí konzultujte s lékařem, bezpečná denní dávka jsou asi 2 gramy listů. I když odborníci říkají, že maximální dávka může být denně až 4 g.

Autor: iStock.cz

Břečťan proti kašli

Břečťan byl považován za symbol síly, nesmrtelnosti a nadživotní energie. Keltové si ho pro jeho účinky přidávali do piva. K léčbě různých neduhů se používá už od 16. století a oficiálně mu byla léčivost přiznána od 19. století. Hodně lidí si myslí, že je celý jedovatý, platí to ale jen pro jeho bobule. Kvůli vysokému obsahu saponinů ale odborníci radí vypít maximálně dva hrnky břečťanového čaje denně. „Připravujeme ho jak z čerstvých, tak sušených jarních listů a na jeden šálek jich dáváme jen čtvrt čajové lžíce,“ upřesňuje naturopat Tomáš Nováček. Průmyslově se z této stálezelené rostliny vyrábí velmi účinný sirup proti kašli. Podle lékaře Josefa Jonáše břečťan účinkuje i proti virům, plísním a bakteriím. Slavný páter Ferda jím léčil počínající virózy a suchý kašel.

VYZKOUŠEJTE:

Domácí břečťanová tinktura: připravíte ji z 20 dkg nakrájených břečťanových listů. Stačí je zalít 70procentním lihem tak, aby byly zakryty, a nechat je 14 dní stát. Poté se procedí a uloží na chladném místě. Při kožních onemocněních se tinktura přidává do čajů, které se používají při čištění krve. Užívá se 3x denně 20 kapek do vody nebo čaje.

Koupel proti plísním na nohou: na půllitr vody se dává polévková lžíce sušených listů. Polévkovou lžíci rozdrobených listů zalijte 1 l vařící vody a nechte vychladnout. Nálev poté smíchejte s 2,5 l čisté vody. Koupel by neměla být kratší než 10 minut.

K ČEMU SE DÁ VYUŽÍT:

  • Uvolňuje hleny, ulevuje při kašli.
  • Mírní bolesti břicha.
  • Léčí dnu, revmatismus.
  • Příznivě ovlivňuje činnost jater.

Autor: iStock.cz

Cesmína nejen na oči

Léčivé účinky cesmíny využívali už před tisíciletími Keltové. Uctívali ji i kvůli její kráse a stálé zeleni, ale zejména kvůli léčivým účinkům. Anglicky se jí říká holly. Má to zajímavou souvislost: nejznámější světové centrum filmu a filmového umění americký Hollywood byl postaven právě v místě bohatých původních cesmínových porostů. Podobně jako u břečťanu jsou i bobule cesmíny mírně jedovaté a ublížit můžou zejména malým dětem. Cesmína totiž vedle flavonoidů a steroidů obsahuje saponiny. U nás je na rozdíl od Asie cesmína jako léčivka opomíjena. Dříve se u nás využívala k léčbě ledvin a chřipek, dnes se cesmínové listy používají spíš na léčbu zánětů očí nebo při kloubních chorobách,“ říká celostní lékař David Frej.

VYZKOUŠEJTE:

Uvařit čaj z cesmíny není jen tak, listy je třeba opékat a je to zdlouhavé. Proto je lepší si čaj koupit už hotový. Výborný je ku-ding. V Číně nebo ve Vietnamu se konzumuje víc než u nás. Podporuje krevní oběh, snižuje tlak a cholesterol, posiluje srdce i mozek, zlepšuje zrak. Léčí i bolest hlavy a nachlazení.

K ČEMU SE DÁ VYUŽÍT:

  • K léčbě ledvin, při výskytu chřipek, viróz a nachlazení.
  • Snižuje horečku.
  • Má protizánětlivé účinky.
  • Léčí klouby.

Článek vyšel v časopise Blesk zdraví. V novém lednovém čísle se například dozvíte, jak se starat o vlasy v zimě, jak správně vybrat brýle nebo jak hubnout, když je vám 50+. Svůj recept na hubnutí také prozradil herec Martin Zounar. Časopis koupíte ve všech trafikách nebo s dopravou ZDARMA v našem iKiosku.

 

Autor: archiv