Jedním z hlavních důvodů, proč vánoční rostliny advent často nepřečkají, je, že pocházejí z tropických krajů a pěstování v tuzemských podmínkách je tedy náročnější. Nejde ale o žádný výdobytek moderní doby, jak by se mohlo zdát… „Už naše babičky si domovy zdobily nejen větvičkami třešní – barborkami a jmelím z domácích zdrojů,“ vysvětluje ředitel pražské botanické zahrady Bohumil Černý.

„Zahradníci pěstovali a na trzích před Vánoci prodávali i řadu tropických rostlin, jako jsou vánoční hvězdy, vánoční kaktusy nebo dokonce malé palmy a cykasy.“ Pokud si tedy ještě na poslední chvíli chcete domů pořídit nějaký ten zelený kousek, nemusíte mít obavy, že byste se odklonili od tradic. Jen si dávejte pozor na správné zacházení, aby vám rostlinky vydržely co nejdéle.

Vánoční hvězda (Euphorbia pulcherrima)

Pochází z Mexika a váže se k ní krásná legenda o chudých sourozencích Marii a Pablovi. Ti si tak moc přáli Ježíškovi do Betléma přinést dárek, ale neměli na něj peníze, že cestou natrhali pár drobných zelených kvítků. Ostatní děti se jim posmívaly. Jaké ale bylo jejich překvapení, když se květiny u jesliček proměnily v krásné červené listy.

PÉČE: Je velmi choulostivá, při přenášení z obchodu ji dobře obalte papírem. Doma jí vyhovuje stálá teplota kolem 17 – 20 °C a stanoviště s dostatkem rozptýleného (ne přímého) světla. Nemá ráda průvan ani parapet nad topením. Půdu udržujte stále lehce vlhkou, nikoli přemokřenou, zalévejte odstátou vodou zhruba 1 týdně. Po Vánocích většinou odkvete. Pak ji seřízněte na cca 10 cm výšky, dejte ji do chladu a méně zalévejte.

NÁŠ TIP: Červené na rostlině nejsou květy, ale listy. Ty svým zbarvením reagují na zkrácení dne. Ideální podmínky jsou, pokud je den kratší než 12 hodin, a doma tento proces narušujeme svícením. Pokud se vám tedy hvězda začíná zelenat, ukládejte ji vždy alespoň na 14 hodin do komory, poté vyndejte na 10 hodin na světlo. Začnete-li ještě dnes, měly by se vám listy do Vánoc zase vybarvit.

Hvězdník (Hippeastrum)

Pochází z Jižní Ameriky a také se mu říká rytířská hvězda. O Vánocích se rozzáří obřími barevnými květy, které jsou prý symbolem éterické krásy, štěstí, pohody a bohatství.

PÉČE: Až si ji přinesete domů, dobře ji zalijte a umístěte na světlé místo s teplotou kolem 20 °C. S další zálivkou počkejte, dokud se neobjeví první květní stvol. Jakmile vyraší poupata, rostlinu přemístěte na chladnější, ale stále dobře prosvětlené stanoviště a květináč pravidelně otáčejte. Hvězdník kvete asi 14 dní. Poté uschlé květy a listy odřízněte a umístěte na suché místo s teplotou do 15 °C. Rostlina se obejde téměř bez zálivky až do dalšího květenství.

Vánoční kaktus (Schlumbergera punctata)

V 19. století žádná česká dívka neodcházela se svým novomanželem z domova bez řízku vánočního kaktusu. Žena jej v novém příbytku zasadila a čekala, zda o svátcích vykvete. Pokud se tak stalo, střežil prý kaktus její manželské štěstí.

PÉČE: V zimních měsících se obejde prakticky bez péče. Stačí jen velmi střídmá zálivka, chladnější stanoviště do 20 °C s přiměřeným světlem a dobrou vlhkostí. Jakmile kaktus nakvete, nepřemisťujte jej, snažte se s ním nemanipulovat a už vůbec nesahejte na poupata. V opačném případě vám květy opadají. S hnojením začněte až po odkvětu. Po třech zmrzlých můžete rostlinu umístit ven a nechat ji tam zase až do podzimu.

Brambořík (Cyclamen pescium)

Má několik barevných odrůd, k adventu však patří ty s bílými a červenými květy. Přestože se už léta používá jako živá vánoční dekorace a má symbolizovat harmonii, jeho hlízy jsou prudce jedovaté. Proto, pozor, pokud doma chováte čtyřnohého mazlíčka.

PÉČE: Brambořík vám doma může kvést od podzimu do předjaří; k tomu ale vyžaduje nižší teploty pouze do 19 °C. Ideálním stanovištěm je proto parapet dvojitých oken v ložnici. Pravidelně a často zalévejte (květiny nesnesou sucho), ovšem vždy pouze do misky. Občas svlažte rozstřikovačem. Po odkvětu postupně přestaňte zalévat, aby listy opadaly a hlíza se zatáhla. Přes léto zavlažujte jen velmi střídmě, květinu můžete přemístit ven a zpátky do bytu ji přenést až na podzim.

Jak vybrat a jak se starat o vánoční hvězdu.

Video
Video se připravuje ...

Jak vybrat a jak se starat o vánoční hvězdu CNN

Fotogalerie
14 fotografií