Kouzlo jmelí

Podle pověr jmelí otevírá brány do podsvětí. Důvod je jednoduchý. Jde o jednu z mála rostlin, jejíž plody zrají v zimě. Tradičně se jmelí nejvíce kupuje v období adventu. Jmelí má největší moc, pokud je darované. Spolu s ním vám dotyčný daruje odvahu, lásku, štěstí a ochranu před nemocemi. A pokud se pod ním na Štědrý den políbíte s někým, koho máte skutečně rádi, pomůže, aby vám láska vydržela.

Autor: Profimedia.cz

Legendy

Legenda říká, že právě ze jmelí vytesal Josef kolébku pro právě narozeného Ježíše. Ovšem ze stejného stromu pak Římané vyrobili i kříž, na kterém ho zabili. A onen původně velký a silný strom se studem změnil na keřík, který navíc žije jako parazit na jiných stromech. To je samozřejmě jen legenda. Ale je to také jeden z důvodů, proč se stalo jmelí symbolem Vánoc. Zajímavé ovšem je, že největší léčivou sílu mají rostliny sbírané právě od prosince do ledna. Takže pokud si budete na Vánoce pořizovat svazek této rostliny, dejte rozhodně přednost původní zelené verzi, nikoli zlatému či stříbrnému kýči. Nakonec po Vánocích může prospět vašemu zdraví.

Autor: Jitka Žigová, archiv Daniela Boznera

Druhy jmelí

Možná vás to překvapí, ale jmelí existuje pěkná řádka druhů. I u nás žijí hned tři poddruhy jmelí bílého: jmelí bílé pravé (Viscum album subsp. album) a jeho dva blízcí příbuzní jmelí borovicové a jedlové (Viscum album subsp. austriacum, resp. abietis). Jak označení poddruhů napovídá, každý má svůj strom, na kterém roste. Jmelí bílé pravé najdeme výhradně na dvouděložných listnáčích, můžeme ho najít dokonce na jabloni. Poznáme ho podle delších listů, jsou asi čtyřikrát delší než široké. Při rozmačkání bílého plodu narazíme na lepkavý vnitřek a bílá semena srdcovitého tvaru. Listy jmelí borovicového, to roste vedle borovice také na smrku, jsou až nápadně úzké a dlouhé. Nejvzácněji se pak vyskytuje jmelí jedlové, to má listy naopak jen mírně delší než široké. U obou těchto poddruhů mají semena nazelenalou barvu a elipsoidní tvar. Z plodů jdou poměrně snadno vyndat. Žádný další druh jmelí už u nás najít nelze, ale v tropických a subtropických oblastech najdeme asi stovku dalších druhů.

Autor: Blesk:Tomáš Ptáčník

Jmelí se v poslední době v našich lesích přemnožilo a již začíná způsobovat porostům problémy. Ač krásné a také léčivé, pořád je to parazit, který napadený strom obírá o vodu a živiny. Nutno mu ale přiznat, že ke svému hostiteli se, pokud není přemnožené, chová poměrně hezky a výrazněji mu neškodí. Dokonce se s ním na oplátku podělí o produkty své fotosyntézy. I proto bývá označováno za poloparazita. Ve většině případů dokáže s hostitelem koexistovat i mnoho desítek let a obvykle uhyne až s ním.

Léčivé i jedovaté

Jmelí v sobě obsahuje celou řadu látek: glykoproteiny, viscotoxin, polygalakturonáty a flavoniny, ale také alkaloidy, cholin, acetylcholin, histamin, organické kyseliny, triterpeny, fenylové sloučeniny a mnoho dalších. Kromě magické síly, kterou mu lidové pověry přisuzují, má skutečné léčivé účinky, které jsou známy už od antiky. Pokud ho chceme sbírat jako léčivku, ideální dobou je listopad a prosinec, případně ještě březen, těsně před začátkem květu. Zároveň je jedovaté, pozor bychom si měli dávat především na jmelí rostoucí na topolech, které má jedovatých látek nejvíce. Pozor by si měli dávat zejména lidé s nedostatečnou funkcí srdce a ledvin. Vyrobit si z něj můžeme výluh i tinkturu. Ta snížuje krevní tlak, rozšiřuje totiž vlásečnice. Pomáhá při problémech se štítnou žlázou, ženám zmírňuje menstruační bolesti a přispívá k lepšímu zvládnutí potíží spojených s klimakteriem.

Autor: profimedia.cz

Vedle magické síly, kterou mu přisuzují pověry, má jmelí léčivou sílu.

Magické jmelí

V předvánočním čase si nezapomeňte koupit před svazek jmelí a zavěsit ho doma třeba pod lustr. Jeho účinek se zvětšuje, pokud je darované. A pak pod ním polibte toho, kdo vás miluje, přináší to prý štěstí.

Video
Video se připravuje ...

Vánoce v průměrné české rodině Videohub