Proč se vlastně zdobí?

Zdobení vánočního stromečku je tu s námi od 16. století, kdy se věřilo, že zavěšování dobrot na něj ochrání obyvatele před duchy. My už dnes věšíme na stromek kolekce ze zcela jiného důvodu - pro radost. To platí o světýlkách, která měla dříve uctívat boha slunce.

Kdy ho nazdobit?

V dnešní době často kladená otázka a odpověď na ní je velmi jednoduchá. V éře realistických umělých stromečků si ho můžeme postavit klidně 1. adventní den. Každá rodina si symbol vánoc zdobí podle vlastních zvyků. Ti co nedají dopustit na živý stromek, ale musí počkat pár dní do Štědrého dne, aby byl čerstvý.

Jak na to, aby dlouho vydržel čerstvý?

Pokud se vám ale čekat nechce, můžete využít některé z našich fíglů, díky kterým vydrží déle čerstrý.

  • Kupte si jedličku, která vydrží nejdéle.
  • Stromek umístěte do vody a to i v případě, že čeká na nazdobení venku a pravidelně ji doplňujte (dávejte ale pozor, aby voda nezamrzla).
  • Pokud ho do vody nemůžete postavit, pravidelně ho roste.
  • Před zdobením s ním zatřeste, aby opadalo jehličí a případné nečistoty.
  • Neumisťujte stromeček blízko topení. Velké teplo urychlí jeho schnutí.
  • Vypínejte světýlka – ta totiž produkují teplo, které urychluje schnutí stromečku.

Jak stromeček ozdobit, najdete v našem článku zde.

Kdy stromeček odstrojit?

Máme dvě možnosti. První z nich je do 6. ledna na Tři krále. Podle křesťanských tradic tímto dnem končí vánoční čas. Také to byl poslední den, kdy plál oheň při obřadním pálení polena, který musel hořet 12 dní. V tento den by se měl odstrojit nejen stromeček, ale i veškerá vánoční výzdoba. Pověry tvrdí, že pokud stromeček odstrojíme dříve či později, budeme mít celý další rok smůlu. Pokud to ale nestihnete, nezoufejte! Je tu ještě druhá možnost, a to 2. února na Hromnice. V takovém případě vás žádná smůla nečeká.

Sháníte originální vánoční ozdoby? Vyzkoušejte náš Blesk Bazar a ušetříte!