Většina z nás si pravé Vánoce bez voňavého jehličí, které umělé stromky nikdy nenahradí, nedokáže představit. Pokud i vy letos budete vybírat řezaný a přejete si, aby zůstal krásný, svěží a voňavý až do Tří králů, přinášíme vám rady a fígle, jak na správný výběr i péči.

Kdy ho koupit?

Řezaný stromek doporučujeme kupovat tři až čtyři týdny před Vánoci. Především kvůli tomu, že je jich ještě dostatek, tedy se nebudete muset spokojit s přebranými kusy. A domněnka, že později koupený stromeček bude čerstvější, je špatná, protože všechny stromky se řežou zhruba ve stejnou dobu a jen se uskladňují.

Jak vybírat?

U živého vánočního stromku je důležité zvážit nejen to, jak vypadá, ale také to, kde bude stát. Do obýváku s teplotou kolem 24 °C je tradiční smrk ztepilý holý nesmysl. Sice moc hezky voní, ale v přetopených bytech rychle ztrácí jehličí. Kdo si bez smrku Vánoce neumí představit, ať raději sáhne po pichlavém – v teple neopadá. Stále oblíbenější je jedle kavkazská, ale i borovice černá nebo lesní.

O tom, jak dlouho vydrží, rozhodujete už při nákupu. Nikdy nekupujte stromeček, který je předem zabalený, a který si tedy nemůžete prohlédnout. Nechte si jej vždy zabalit do sítě až po výběru. Při něm se řiďte svými instinkty, není to nic složitého: stromek by měl mít co nejpravidelnější rozložení větví a jehličí sytou a svěží barvu. Pokud s ním zatřesete, neměl by nijak výrazně opadávat. Stromek by také neměl nápadně moc ronit pryskyřici. 

Jak ho uskladnit? 

Až si vybraný stromeček přivezete domů, předně ho vybalte ze sítě a postavte ho do nádoby s vodou, ideálně do kýble. Stromek pak uložte na chladném a stinném místě až do doby, než ho budete zdobit. Pokud ho budete mít na balkoně, myslete na to, že i slabé zimní slunce ho může zbytečně vysušovat. Než dáte stromek přímo do pokoje, zkuste mu dopřát trochu aklimatizace, máte-li k tomu prostory. Ideální jsou garáže, dílny nebo jiné nevytopené místnosti.

I stojan je důležitý

Chcete-li mít zelený a voňavý stromek po delší dobu, pak určitě investujte do stojanu s nádržkou na vodu. Než umístíte stromek do takového stojanu, seřízněte kmen asi tak o dva centimetry. Odřízněte z něj tu část, která je zalepena smůlou nebo je již vyschlá. Díky čerstvému řezu bude stromek lépe absorbovat vodu. Té spotřebuje stromek během vánočních svátků opravdu hodně. Klidně i pět litrů. Proto stojan pravidelně kontrolujte, nezapomínejte vodu dolévat tak, aby byl kmínek stále ponořený. Stromku prospěje i to, když ho budete občas osvěžovat vodou z rozprašovače.

Šetřete ho

Pokud můžete, postavte ho na vhodné místo. Tedy někam mimo sluneční světlo, dále od radiátorů, kamen nebo krbu. Elektrická světýlka jehličky také lehce vysušují, takže i to, že je nenecháte svítit hodiny, stromku pomůže.

Jehličnany v květináči

Trendem posledních let je živý vánoční stromek zasazený v květináči. Je ovšem nutné vědět, že takový stromek během zimy prodělává období klidu a je citlivý vůči výrazným teplotním výkyvům. Chcete-li tedy, aby se stromek dočkal příští sezony, nekupujte ho ve vytápěném obchodě, ale tam, kde je spolu s ostatními skladovaný venku. Nepodceňte ani termín nákupu, protože před vánočním ozdobením je nutné stromek postupně aklimatizovat, což bude trvat minimálně dva týdny. Při teplotě 20 až 22 °C může stromek zůstat jen pět dní, max. týden – čím kratší doba, tím lépe. A je potřeba myslet na zálivku, případně rosení kvůli zvýšení vzdušné vlhkosti. Pak musíte zopakovat stěhování stromku v opačném pořadí, aby si opět přivykl na nižší teplotu. Do jara by měl počkat ve světlé místnosti, kde bude chráněn před mrazy.

Umělý vánoční stromeček pro ty, co se starat nechtějí

Živé vánoční stromky mají určitě navrch. Ale i umělé si udržují své příznivce, kteří na jejich výhody nedají dopustit. Je pravda, že ty opravdu kvalitní už skoro nerozeznáte od živých. Neopadávají, nehrozí u nich zašpinění pryskyřicí a k jejich výhodám patří i trvanlivost. A tedy i úspora času s každoročním vybíráním. K nejprodávanějším patří klasické stromky různé výšky a hustoty. K nejžádanějším patří stromky výšky kolem dvou metrů a stále častěji jsou žádána i luxusnější provedení za vyšší ceny. Vedle klasických tvarů a barev jsou v nabídce i méně tradiční, například s efektem napadaného sněhu. Při výběru záleží na materiálu, ze kterého je stromek vyroben. Důležité je nepodcenit také stabilitu stojánku – čím vyšší stromek, tím větší stojan zvolte, nejlépe z kovu. Některé modely můžete zakoupit i se stojanem či rovnou nazdobené. Ale typickou vůni jehličí samozřejmě postrádají.

TIP NA VIDEO: Nejošklivější vánoční stromečky aneb jak vypadají Vánoce u lidí bez vkusu.

Video
Video se připravuje ...

Nejošklivější vánoční stromečky Videohub