Pamatujete na úžasnou komedii Vůně cibule s Frankem Nerem? Tuhle vlastně docela nenápadnou rostlinu pěstují lidé už skoro šest tisíc let a jen málo kuchařek a kuchařů by se bez ní dokázalo obejít. Vždyť skoro každý recept začíná osmažením cibulky na oleji do základu. Ale pozor, cibule nejenže dodává celé řadě jídel specifickou a zajímavou chuť, ač si to někdy ani neuvědomujeme, ale je to i významný zdroj vitaminů a neobejde se bez ní ani zelená lékárna. Seznam léčivých výrobků z cibule je skoro nekonečný.

Kdy sázet?

První možností je vysadit malé cibulky v březnu nebo dubnu, během jara dorostou a vy pak budete sklízet v létě. Právě srpen je měsícem sklizně. S tou ale nespěchejte, nechte rostliny na záhoně nejprve trochu zavadnout a poté je dobré je podříznout, tedy přerušit kořenový systém. Teprve potom, až cibule začne vysychat, ji můžete sklidit. Před skladováním je potřebné ji nechat vyschnout v dobře větrané místnosti.

Autor: iStock

Zároveň ale nastává od poloviny srpna až do poloviny září čas vysévat ozimou cibuli, kterou pěstujeme ze semínek, případně z cibulek. Rostlinky začnou pomalu růst a relativně brzy na jaře - když už vám pomalu začnou docházet loňské zásoby -můžete sklízet. Ozimá cibule musí na venkovním záhonu přežít i případné zimní mrazy. Proto je právě u ní klíčové vybrat tu správnou odrůdu vhodnou do vašich podmínek. I když si přiznejme, že opravdu silné holomrazy nepřežije téměř žádná. Dobré výsledky mají odrůdy Augusta, Shakespeare či polopozdní Senshyu Yellow - Allium. Správnou volbou může být i Gerda, která je populární u italských kuchařů, ale pro svůj vysoký obsah vitaminu C také v přírodní medicíně.

Příprava záhonu

Pro cibuli najděte záhonek, který má dostatek světla, ale zároveň není vystaven přímému slunečnímu žáru, ten totiž snáší velmi špatně. Než se pustíte do samotného výsevu, je potřeba připravit opravdu kvalitní záhonek. Platí totiž, že čím více péče se věnuje cibuli při výsadbě, tím hezčí a chutnější plody vás budou posléze čekat. Cibule má ráda lehkou a dobře propustnou půdu. Rozhodně se nebojte ji odlehčit trochou štěrku, ale především před výsadbou substrát dobře provzdušněte a zapracujte. Počítejte s hloubkou nejméně 15 centimetrů. Dejte si pozor na čerstvý kompost, ten cibuli ani trochu nesvědčí. K zajištění živin je proto lepší sáhnout po některém z organominerálních hnojiv určených přímo pro cibuli a česnek. Tak budete mít jistotu, že rostlinky mají dostatek živin pro svůj růst. V první fázi vegetačního cyklu je potřeba dusík, ale později již jeho potřeba klesá a prim by měly hrát fosfor a draslík. S živinami musí cibule vystačit, protože s ohledem na spíše kratší vegetační dobu se už pak cibule nepřihnojuje.

Autor: iStock

Jak sázet?

Cibule se sází do řádků vzdálených asi 10 centimetrů od sebe, jednotlivé rostlinky by měly mít odstup asi 30 centimetrů. Počítejte s tím, že do zimy by rostlinky měly dorůst asi pět centimetrů tloušťky, proto je potřeba je zasadit asi 10 centimetrů hluboko. Při sázení počítejte s tím, že část rostlin nejspíše zimu nepřežije, takže množství osiva zvyšte alespoň o čtvrtinu nebo i trochu více. I kdyby jí nakonec bylo na jaře více, než chcete, nic se neděje, i tyto mladé cibulky jsou velkou delikatesou, takže pouze záhonek proberete a můžete si udělat úžasný jarní salát. Rašit by měla ozimá cibule již velmi brzo na jaře.

Péče

Zejména v první fázi vegetačního cyklu je cibule citlivá na dostatečnou zálivku. Proto ji do zimy dopřejte dostatek vláhy. Ideální je ale spíše jemný postřik, cibule nemá ráda příliš mnoho vody. Ovšem neplatí pověra, že cibule vodu nepotřebuje. Se zálivkou je potřeba skončit až nějakou dobu před sklizní. U ozimé cibule ale nezapomínejte na to, že pokud není dostatek srážek, rostlinky vláhu potřebují i v zimě.

Autor: iStock

Rada odborníka

Se sadbou ozimé cibule se snažte nespěchat. Pokud byste byli příliš nedočkaví, mohlo by se stát, že před příchodem zimy už budou rostlinky příliš daleko ve svém vegetačním cyklu a mohly by pomrznout. Proto je ideální přelom srpna a září. Ale pozor, ani příliš pozdní výsev není dobrý. Existuje riziko, že rostlinky do příchodu zimy dostatečně nezesílí,“ radí Vlastimil Šindelář, zahradník.

 

Článek vyšel v časopise Blesk Hobby. V aktuálním srpnovém vydání se dozvíte, jak pěstovat na zahradě orchideje, netřesky nebo astry, poznáte rostliny, které mohou ohrozit vaše zdraví a vydáte se na návštěvu k moderátorovi Martinu Čermákovi. Časopis koupíte v každé trafice nebo si ho můžete v tištěné či elektronické podobě objednat v našem iKiosku. Poštovné je ZDARMA!