Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Křepelčí, pštrosí, husí. Poznejte a ochutnejte netradiční druhy vajec

/
  • vajíčka
    vajíčka (istock.cz)
    14. dubna 2022 ● 06:00

    Každý z nás to zná. Ráno popaměti sáhneme do chladničky, vyndáme z ní pár slepičích vajíček a připravíme z nich omeletu nebo je umícháme s máslem nebo uvaříme ve vroucí vodě. Vyzkoušet ale můžete i méně obvyklé druhy vajec.

  • 1.

    Křepelčí

    Autor: Shutterstock.cz

    Jsou strakatá a mnohem menší než ta slepičí a také se hůř loupou. Ale vyplatí se je ochutnat, mají totiž velmi jemnou, delikátní chuť. Obsahují látky důležité pro náš organismus – vitaminy A, B12 a D, dále cholin a riboflavin, železo, selen a fosfor. Vyhnout by se jim ale měli lidé s alergií na slepičí vejce, s narušenou imunitou nebo těhotné ženy. A jak vajíčka připravit? Ideálně je uvařte ve vodě natvrdo, postačí jim 3 až 4 minuty. Pak je zalijte studenou vodou a nechte zchladnout. Skořápku pak v prstech lehce rozmačkejte a zkuste ji opatrně z vejce sloupnout. Na chlebíčcích hezky vypadají miniaturní volská oka.

  • 2.

    Slepičí

    Autor: istock.cz

    Víte, jak na slepičce poznáte, zda snáší bílá, nebo hnědá vejce? Není to podle barvy peří, ale ušních laloků. Pokud je má slepice bílé nebo světlé, vajíčka budou bílá, ty s červenými nebo červenohnědými laloky snášejí hnědá vajíčka. Hnědá vejce koupíte častěji, protože je produkují odolnější plemena, která se chovatelům víc vyplatí. Chuťový rozdíl mezi různě barevnými vejci ale nehledejte. Spíš by vás měla zajímat čerstvost. Jednoduše dejte vejce do misky se studenou vodou. Pokud klesne ke dnu, je čerstvé, jakmile plave na hladině, je staršího data, má totiž pod skořápkou větší vzduchovou bublinu, která ho nadnáší. Vajíčka obsahují hodně bílkovin, tuků, vitaminy A, skupiny B, D, E, dále draslík, jod, zinek, sodík nebo fluor. Řadu let se odborníci dohadují, zda vejce konzumovat pravidelně a kolik.

  • 3.

    Kachní

    Autor: Shutterstock.cz

    V české kuchyni se v současnosti objevují jen sporadicky, v minulosti se totiž opakovaly záchyty salmonelózy právě po jejich konzumaci. Samotná vejce za to ovšem nemohou, spíš výrobci zmrzliny nebo krémů je přidávali tepelně neopracovaná do svých výrobků, v nich se pak stala zdrojem nákazy. Na kachní vejce můžete narazit třeba v Anglii, Thajsku nebo Číně, kde patří k tradičním pochoutkám. Jejich skořápky jsou bílé nebo světlounce zelené. Obsahují více cholesterolu.

  • 4.

    Pštrosí

    Autor: Shutterstock.cz

    Překvapí vás svou velikostí a na jeho rozbití budete muset vynaložit větší sílu, ale zato z jednoho kousku pohostíte velkou rodinu. Jedno pštrosí vejce totiž odpovídá zhruba čtyřiadvaceti slepičím, jeho váha se pohybuje od 1,2 do 2 kilogramů. Skořápka je bílá až krémová a hodně pórovitá. Roční snůška je asi 80 vajec a trvá většinou od dubna do listopadu. Vejce mají jemnou chuť, obsahují omega-3 a omega-6 nenasycené mastné kyseliny, hodně vitaminů A a E, dále selen, fosfor, zinek, vápník nebo železo. Stejně jako u předchozích druhů platí, že musí být dobře tepelně zpracována, jinak hrozí možnost nákazy salmonelózou. Kvůli vyššímu obsahu tuku by se neměla konzumovat pravidelně. A jak toto vejce rozbít? V polovině skořápky ho dokola lehce naklepejte sekáčkem tak, aby blána pod skořápkou zůstala nedotčena. Vejce omyjte, zbavte úlomků skořápky a pak nožem prořízněte blánu a obsah vyklopte. Připravit z něj můžete třeba míchanici nebo vejce uvařte natvrdo, podle velikosti to bude trvat 45 až 60 minut.

  • 5.

    Husí

    Autor: Shutterstock.cz

    Husy snášejí svá čistě bílá velká vejce jen během února a března, takže pořídit si čerstvá můžete jen na jaře. Husí vejce nejsou tak dobrá jako jiné druhy vajíček, mají olejnatou nasládlou chuť. Obsahují vitaminy A, B, E, K a D, z minerálů pak vápník, železo nebo draslík. Stejně jako v případě kachních vajec zde platí určité riziko při jejich konzumaci. Je třeba je důkladně tepelně upravit. Ideálně opět vařit natvrdo po dobu 15 minut.

  • 6.

    Krůtí

    Autor: Shutterstock.cz

    Béžová, lehce kropenatá vejce připomínají svou krémovou konzistencí kachní vejce. Pokud byste je chtěli ochutnat, bude lepší najít chovatele krůt, na trhu běžně nejsou k dostání. Hlavním důvodem je jejich cena, krůty totiž potřebují mnohem více krmiva než slepice a snášejí jen dvě vejce týdně, a tak se většina produkce dává na líheň. Krůtí vejce je dvakrát větší než slepičí, má výrazný žloutek, jemnou chuť a nízký obsah cholesterolu. Dobře chutná vařené natvrdo, ale připravit z něj můžete také omeletu, smaženici nebo ho můžete přidat do těsta.

     

    Článek vyšel v časopise Blesk Hobby. V dubnovém čísle najdete recepty na jarní saláty, nápady, jak osázet truhlíky, nebo tip na swap květin. Aktuální vydání zakoupíte v každé trafice nebo si ho můžete objednat v našem iKiosku. Poštovné je ZDARMA!

     

     

     

Přidat názor
Počet komentářů: 0

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Články odjinud

Dnešní horoskopy