Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Bylinky v kuchyni. Kam se hodí a kde pomáhají?

/
  • (istock.cz)
    9. února 2022 ● 06:00

    Už babičky našich babiček věděly, že bez bylinek se to v kuchyni neobejde. Nejenže dodávají jídlu tu správnou chuť a umožňují kombinovat i více chutí najednou, ale působí pozitivně i na naše zdraví. V dnešním článku jsme se proto rozhodli zaměřit přímo na ně. Uvidíte, že i u jídel, o kterých jste si mysleli, že vás nikdy nemohou překvapit, je možné ledacos vylepšit a vyšperkovat! Užijte si pak nadšené reakce rodiny a také to, že vy a vaši blízcí budete zase o něco zdravější.

    Jedna důležitá rada na začátek. Pokud chcete, aby chuť a vůně bylinek ve vašem jídle byla opravdu dokonalá, používejte při přípravě bylinek zásadně hmoždíř. Nikdy bylinky nekrájejte obyčejným nožem, zničíte většinu vůně. Pokud přidáváte bylinky ve větších kouscích (např. bazalka), trhejte je v ruce.

     

  • 1.

    Libeček

    Autor: istock.cz

    Libeček původně pochází z Persie, ačkoliv spousta lidí si myslí, že je to typicky česká bylinka. Oceníte ji hlavně v polévce, protože svým aroma připomíná polévkové koření. Často se přidává k bramborám či rýži, dá se ale přidat i k masu, především tučnějšímu. Je velmi aromatický, musí se s ním tedy zacházet opatrně.

     

    Použití v lékařství : Libeček především zlepšuje trávení. Jako součást čajových směsí odstraňuje plynatost, funguje na urologické problémy, je silně močopudný.

     

  • 2.

    Jalovec

    Autor: istock.cz

    Jalovcové bobule jsou čerstvé příliš aromatické, používají se tedy pouze sušené. Použít se ale dají i čerstvé jalovcové jehličky. Musí se s nimi zacházet opatrně, jedna jehlička navíc umí znehodnotit celé jídlo. Používá se hlavně v kombinaci s dalšími bylinkami jako součást marinády na tučná masa a divočinu. Nejvíce jalovce se ale využije při výrobě populárního ginu a borovičky.

     

    Použití v lékařství: Jalovec podporuje trávení tuků. Funguje jako vynikající dezinfekce močových cest, býval využíván i jako antikoncepce. Indiáni dokonce používali jalovec i k léčbě cukrovky.

     

  • 3.

    Meduňka

    Autor: istock.cz

    Meduňka je rostlina vysoká až 150 cm, která má bílé květy a aromatické listy s jemnou citronovou vůní. Používá se čerstvá i sušená. Z listů se vaří především čaj, mohou se ale přidávat i do míchaných nápojů a ovocných salátů. Sklízí se zásadně před květem.

     

    Použití v lékařství: Nať se v lidovém lékařství používá jako hypnotikum a sedativum. Čaj navozuje klid, příjemný spánek a dobré zažívání. Když máte špatný den, čaj meduňkového čaje před spaním vám zaručeně pomůže.

  • 4.

    Estragon

    Autor: istock.cz

    Výrazné aroma původem z Kavkazu, do kterého se zamilovaly kuchyně francouzské, španělské i balkánské. To je estragon, u nás málo používaná bylinka. Hodí se k dušeným a pečeným masům, do marinád na maso na gril, zvýrazní chuť brokolice, květáku nebo cukety. Používá se i při nakládání zeleniny, úplně nejlepší je ale v kombinaci se smetanou.

     

    Použití v lékařství: Estragon podporuje tvorbu žluči, takže působí blahodárně na trávení. Působí i močopudně, pomáhá tak při urologických problémech. Tlumí křeče, pomáhá také při nespavosti a nervových problémech. V lidovém léčitelství se používá na střevní parazity, jako jsou roupi a škrkavky.

  • 5.

    Bobkový list

    Autor: istock.cz

    Používá se především sušený. Přidává se do smetanových omáček, aromatických polévek, při nakládání masa nebo kyselé zeleniny a hub, ideální je při pečení masa, především pak zvěřiny. Je velmi aromatický, je s ním tedy potřeba zacházet opatrně.

     

    Použití v lékařství: Obsahuje těkavé oleje geraniol, cimeol a eugenol. Přispívá ke stimulaci trávicích šťáv a zlepšuje tím vstřebávání živin z jídla. Doporučuje se při zotavování z mentální anorexie. Působí také lehce sedativně, má protizánětlivý účinek. Také snižuje krevní cukr.

  • 6.

    Saturejka

    Autor: istock.cz

    Saturejka je další z velmi aromatických bylinek. Používá se hlavně na Balkáně pro přípravu mletých mas, zapékané zeleniny, do slaných pomazánek, polévek, k luštěninám atd. Občas se používá místo pepře, který někteří lidé nemohou. Skvělá je k rybám a do masových nádivek. Při jejím používání opatrně, její aroma je velmi silné.

     

    Použití v lékařství:  Při trávicích problémech je odvar ze saturejky skvělým lékem, stejně jako na nechutenství. Odvarem se kloktá při bolestech v krku a problémech s afty v ústech, protože je silně protizánětlivá. Má i skvělé močopudné účinky, funguje i proti nadýmání. Také čistí mastnou pleť a snižuje krevní tlak.

  • 7.

    Máta

    Autor: istock.cz

    Používá se především pro výrobu čaje a alkoholických i nealkoholických koktejlů, ale své místo má i v kuchyni. Velmi oblíbená byla ve staročeské kuchyni, neobejdou se bez ní ale ani jídla arabská, francouzská, balkánská, ale hlavně anglická. Legendární je třeba anglická mátová omáčka. Používá se často ve směsi s jinými bylinkami, např. šalvějí, saturejkou, libečkem, estragonem atd. Přidává se do nádivek, mletých mas, smetanových sýrů, tvarohových pomazánek, k dušené zelenině atd. Mnohem lepší je čerstvá.

     

    Použití v lékařství:  Obsahuje vonné silice mentol, menton atd. Má příznivé účinky na žaludek, pomáhá zklidnit střevní problémy, žaludeční a střevní křeče. Dále zmírňuje stres a problémy s nervy, používá se i při bolestech hlavy (hlavně u těch způsobených nadměrným stresem).

  • 8.

    Pažitka

     

    Autor: istock.cz
    Pažitka je bylinka s ostrou, jakoby cibulovou vůní a chutí. Přidává se do polévek a omáček, skvělá je k rybám. Uplatní se ve studené kuchyni do tvarohových pomazánek, pomazánek z másla atd. Pokud ji používáte zatepla, přidávejte ji do jídla až těsně před konzumací, vařením se ztrácí její pikantní vůně. Dá se použít sušená i zmražená, dokonalou chu't má ale pouze čerstvá. Není problém pěstovat si ji v hrnečku za oknem.

     

    Použití v lékařství: Pažitka má protizánětlivé účinky, podporuje tvorbu žaludečních šťáv a tím i lepší trávení, díky vysokému obsahu éterických olejů dokáže probudit i vaše smysly. Navíc má vysoký obsah vitaminu C.

  • 9.

    Bazalka

    Autor: istock.cz

    Používá se v teplé, studené, slané i sladké kuchyni. Má fantastickou vůni, která se hodí hlavně k jemnějším masům, jako jsou ryby a drůbež, dále k různé zelenině, především pak k rajčatům, jehož hojně využívá středomořská, hlavně italská kuchyně. Prodává se i sušená, pravé kouzlo bazalky ale oceníte pouze tehdy, když je čerstvá. Dobrého výsledku docílíte, i když ji naložíte do octa nebo oleje, samozřejmě olivového. Z bazalky se vyrábí i zmrzlina. Bazalka se vždy přidává až těsně před konzumací, nikdy se nesmí vařit, ztrácí tím vůni i chuť.

     

    Použití v lékřství: Bazalka obsahuje těkavé oleje linalol, limonen a estragol. Pomáhá proti nadýmání, zmírňuje žaludeční problémy, má protizánětlivé účinky, lze ji použít při boji s uhrovitostí. Má i příznivé účinky proti stresu.

  • 10.

    Koriandr

    Autor: istock.cz

    Jedna z nejúžasnějších, u nás však poměrně málo používaných bylinek. Oblíbená je hlavně v jihovýchodní Asii, najdete ji ale i prakticky v každém mexickém jídle. Koriandr je jednou z nejdůležitějších součástí populárního kari. Má velmi silné specifické aroma. Používají se listy i semínka, ta ale mají hodně odlišnou chuť. Základem jsou listy. Koriandr se skvěle hodí prakticky ke všem masům, hlavně ke skopovému, drůbežímu a rybímu. Přidává se do omáček, k pečenému masu, polévek atd. Stejně jako většinu bylinek i čerstvý koriandr je potřeba přidat až těsně před koncem vaření.

     

    Použití v lékařství: Používá se jako diuretikum (zrychluje vylučování vody z těla), pomáhá při problémech s trávením, ale také ke stimulaci ochabl. pokožky, které dodává lesk a pružnost. Pomáhá i při stresu.

  • 11.

    Kopr

    Autor: istock.cz

    Kopr je blízkým příbuzným koriandru. Je také velice aromatický. Používá se do polévek a omáček, k pečenému masu, do bylinkového másla atd. Může se sušit nebo ukládat v nálevu, nejlepší je ale opět čerstvý.

     

    Použití v lékařství:  Kopr obsahuje spoustu tzv. kumarinů a xantonů a také těkavé oleje karvon, limonene a feladrin, díky čemuž pomáhá při břišní kolice, plynatosti a bolestech žaludku. Když se chcete koprem léčit, je nejlepší udělat z něj odvar.

  • 12.

    Fenykl

    Autor: istock.cz

    Fenykl je vizuálně i chuťově dost podobný anýzu. Používá se hlavně v italské a francouzské kuchyni. Je velmi aromatický, má lehce štiplavou, nasládlou chuť. Koření se jím hlavně sladké pečivo, cukrovinky a také chleba. Dá se použít i k dochucení rybích polévek, jídel s tvarohem a sýrem, omáček salátů atd. Přidává se při zavařování zeleniny, dusí se na něm maso, vyrábějí se z něj alkoholické likéry.

     

    Použití v lékařství: Pomáhá při žaludečních křečích, působí proti nadýmání, podporuje tvorbu mléka u matek. Dále má močopudné účinky, odvar ulehčuje odkašlávání.

  • 13.

    Citronová tráva

    Autor: istock.cz

    Citronová tráva neboli voňatka, známá také jako citronella nebo lemon grass, je bylinka, která není v Česku příliš používána. To je ale obrovská škoda, protože se jedná o vynikající ochucovadlo. Pochází z jihovýchodní Asie, ale rychle se zabydlela na stolech po celém světě. Má velmi jemnou citronovou chuť a vůni. Je ideální v kombinaci s rýží, kuřecím a rybím masem. Naprosto dokonalá je ale v kombinaci s mořskými plody, jako jsou krevety, mušle, chobotnice atd. kousek voňatky v polévce dodá chuti úplně nový rozměr. Skvělá je v nápojích, například v kombinaci se zeleným čajem nebo mátou. Sehnat ji v normálním obchodě je často problém, koupit se dá hlavně v obchodech orientovaných na exotické, především asijské potraviny.

     

    Použití v lékařství:  Kromě specifické lahodné chuti má citronová tráva i významné účinky na zdraví. Pomáhá při trávení, je používaná při léčbě nachlazení, chřipky, žaludečních a nervových chorob. V neposlední řadě pomáhá i při léčbě malárie.

  • 14.

    Majoránka a oregano

    Autor: istock.cz

    Jedná se o velmi podobné bylinky (oreganu se přezdívá divoká majoránka), proto jsme je spojili. Oregano se využívá hlavně ve středomořské kuchyni. Opět je lepší čerstvá než sušená bylinka. Obě bylinky mají silně aromatickou chuť, když přidáte do jídla příliš mnoho, riskujete nepříjemnou mýdlovou chuť. Používají se do polévek, omáček, do nádivek, na pizzu, těstoviny atd. hodí se prakticky ke každému masu. Oregano ani majoránku nevařte, ztrácejí tím charakteristickou vůni.

     

    Použití v lékařství: Oregano a majoránka mají velmi silně protizánětlivé účinky. Používají se při léčbě onemocnění dýchaího traktu, kašle, zánětu průdušek nebo astmatu. Majoránkový odvar působí výborně při úzkostných stavech a stresu, doporučuje se i lidem trpícím nespavostí.

     

  • 15.

    Petržel kudrnka a petržel hladkolistá

    Autor: istock.cz

    Petržele jsou dva druhy, které jsou chutí, vůní využitím velmi odlišné, proto je uvádíme zvlášť. První je tzv. kudrnka. Je vhodná do polévek, salátů, při vaření brambor atd. Jedlý je i stonek, který je dokonce aromatičtější než listy. Kudrnka se používá hlavně v české kuchyni, ale také třeba v arabské. Oproti tomu petržel hladkolistá se dá použitím přirovnat například ke koriandru. Používá se hlavně ve středomořské kuchyni k masu, do salátů, polévek i omáček.

     

    Použití v lékařství: Petržel obsahuje vysoké procento kumarinů a flavonoidů, dále vonné silice apiol, myristicin a limonen. Navíc má vysoký obsah vitam.nu A a C, železa, vápníku a draslíku. Používá se jako močopudný a protizánětlivý prostředek, má silné antioxidační účinky. Odvádí z těla kyselinu močovou, takže funguje při léčbě dny a revmatu.

  • 16.

    Rozmarýn

    Autor: istock.cz

    Má nezaměnitelné aroma, mimo jiné je i součástí provensálského koření. Rozmarýn je oblíben především ve francouzské, italské a španělské kuchyni. Jeho chut' a vůně vynikne především při spojení s červeným masem, kterému umí dodat lehkou příchuť zvěřiny. Používají se drobné kvítky i lístky, do jídla můžete dát i celou větvičku, potom je ale potřeba ji vyndat. Nejlepší je z rozmarýnu vyrobit marinádu na maso v kombinaci s dalšími bylinkami, nejlépe česnekem, chilli atd. Když do ní přes noc naložíte skopové maso, budete se olizovat ještě za týden. Hodí se ale i do zeleninových a ovocných salátů. Pozor, při pečení a smažení je nutné přidat rozmarýn maximálně pět minut před koncem, jinak stejně jako česnek zhořkne.

     

    Použití v lékařství: Rozmarýn má stimulační účinky na mozkovou kůru, zmírňuje příznaky mentálního postižení a zlepšuje paměť tím, že urychluje vstřebávání kyslíku v mozkových buňkách. K tomu m. protizánětlivé účinky, stimuluje funkci žlučníku a urychluje trávení tuků. Zlepšuje také krevní oběh a posiluje stěny oslabených krevních vlásečnic.

  • 17.

    Šalvěj

    Autor: istock.cz

     

    Šalvěj má velmi silné, skoro peprné aroma i chuť. Hodí se hlavně k tučnějším masům. Ideální je k pečenému či dušenému vepřovému, kachnímu nebo husímu masu. Dobře poslouží i v omáčce, masité nádivce, paštice, dále k dochucení zvěřiny a tučného skopového. Ve směsi s jinými druhy koření se hodí i k rybám. Při dávkování je potřeba opatrnosti, když to se šalvějí přeženete, bude jídlo vonět tak silně, že se vám spíš zvedne žaludek.

     

    Použití v lékařství: Šalvěj se přidává prakticky do všech hygienických přípravků. Najdete ji v pastě na zuby, ústní vodě, mýdle, šampónu, hojivých mastech atd. Má silně desinfekční schopnosti. Urychluje a usnadňuje trávení tuků. Používá se také při léčbě menstruačních bolestí, pomáhá při nadměrném pocení, při léčbě aftů a zánětů dásní atd.

  • 18.

    Tymián

    Autor: istock.cz

    Tymián má jemně pikantní, lehce nahořklou chuť, která může připomínat aroma kávy nebo hřebíčku. Hodí se především k tučnějším masům a ke zvěřině, přidává se například i do klasické svíčkové. Nejlepší je přidat ho do marinády, ve které si chvíli poleží vepřové či skopové maso. Použít se dá i do mletých mas, pokrmů z ryb, ale i do salátů, omáček, na pizzu atd. Tymián je skvělým pomocníkem milovníků grilované »flákoty«. Používá se často sušený, chuť a vůni čerstvého tymiánu ale nic nepřekoná.

     

    Použití v lékařství: Podobně jako šalvěj i tymián se přidává do past na zuby a ústních vod. Skvěle funguje při podpoře trávení tuků, zlepšuje činnost hladkého svalstva, tedy střev, usnadňuje také vykašlávání hlenů, vyrábí se z něj kloktadlo používané při bolestech v krku a aftech.

     

     

Přidat názor
Počet komentářů: 0

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Články odjinud

Dnešní horoskopy