Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Venkovní sušení prádla. Jak na to, abychom si ho nezničili?

/
  • (iStock)
    28. května 2022 ● 06:00

    Mnozí říkají, že nic nepředčí vůni prádla sušeného venku. Čisté prádlo provoněné sluncem potěší každého, kdo ho sbírá. Jen to sušení má svá pravidla. Pokud chcete zachovat tvar a barvy, ale také dlouhou životnost prádla, je potřeba myslet na několik důležitých věcí…

    Jaro a léto je ideálním obdobím k tomu vytáhnout vyprané prádlo ven a nechat ho uschnout na čerstvém vzduchu. Prádlo rychle uschne a bude úžasně voňavé. Jenže i tahle metoda sušení přináší své výhody i nevýhody. Na co vše byste si měli dávat pozor?

  • 1.

    Prádlo převraťte naruby

    Autor: iStock

    Maličkost, ale může vyřešit nečekané problémy: abyste se vyhnuli nečekanému zašpinění prádla od hmyzu, zvědavých ptáků a dalším nečistotám, obraťte prádlo před pověšením raději naruby. 

  • 2.

    Pozor na barevné prádlo

    Autor: iStock

    Před věšením zvažte, jaké prádlo a kde přesně budete sušit. Sluneční paprsky sice dávají příslib rychle usušeného prádla, ne všem kouskům ale dělá přímý žár dobře. Počítejte s tím, že slunce prádlo vybělí, takže se venku určitě vyplatí sušit bílé košile, trička, kalhoty i povlečení. Barevné prádlo vám může velmi rychle a nenávratně vyšisovat, proto sušák s tímto prádlem umístěte pokaždé do stínu. Vždy se ale raději ještě přesvědčte, z jakého směru míří sluneční paprsky a kam se bude slunce během dne pohybovat. Pozor také na funkční a outdoorové oblečení, kterýmu nesvědčí sušička ani prudké slunce. Ideální je ho dát do stínu na sušák bez použití kolíčků. 

  • 3.

    Nenechávejte prádlo přeschnout

    Autor: iStock

    Pamatujte, že nic se nemá přehánět, a tak nenechávejte prádlo venku viset příliš dlouho. Ztvrdlé přeschnuté prádlo bude pak vaší noční můrou. Ve chvíli, kdy vám doslova přeschne, nejenže z něj zmizí vůně pracího prostředku či aviváže, ale také se s ním bude hůře manipulovat. Takové kousky budou nepříjemné na dotek, budou škrábat a velice špatně se vám budou žehlit. Pak vám asi nezbude nic jiného než prádlo znovu namočit a usušit…

  • 4.

    Pozor na alergie

    Autor: iStock

    Nevýhodou sušení prádla venku je také to, že je náchylné k nečistotám z okolí (polétavý prach, pyl, hmyz…). Pokud máte doma alergika, na sušení prádla venku je lepší zapomenout. Do prádla se totiž snadno dostanou prach či pyly, které alergickým jedincům určitě svědčit nijak nebudou. V tomto případě je určitě mnohem lepší volbou sušička, která během sušení ničí bakterie. Filtr v sušičce navíc zachytí alergeny, jako jsou zbytky pracích prostředků a prachu.

  • 5.

    Na čem je nejlepší sušit? Řešení pro balkony

    Autor: iStock

    I na ten nejmenší balkonek umístíte na zábradlí alespoň malý závěsný sušák. K dostání jsou i rozkládací varianty, které poskytnou podstatně více plochy pro sušení. Tyto typy sušáků se často dají používat i během zimního období, kdy je pro změnu zavěsíte doma na radiátory nebo na vanu. Na balkonech jsou praktické také různé typy výsuvných prádelních šňůr, které se natáhnou mezi stěnami. Když je nepoužíváte, zasunete je zpátky do nenápadného pouzdra na zdi. Další možností jsou výklopné sušáky na zeď, které ve složeném stavu zaberou minimum místa.

  • 6.

    Na zahradu kolotoč

    Autor: iStock

    Tradiční šňůry natažené mezi dvěma „téčky“ nebo v jiném typu konstrukcí se hodí spíše jen do velkých zahrad, protože zabírají hodně místa. Během věšení se také dost nachodíte. Šňůry z přírodních materiálů se už dnes moc nepoužívají, protože mají řadu nevýhod. Především se rychle špiní a mohou pak zanechávat na prádle skvrny. Zvolte raději nějaký typ šňůry s plastovým povrchem, který můžete snadno otřít vlhkým hadrem. Mezi zahradními sušáky si ale velkou oblibu získaly sušáky otočné, tzv. kolotoče. Věšení prádla je s nimi mnohem snazší, protože nemusíte pochodovat mezi šňůrami, ale stojíte jednoduše na místě a otáčíte sušákem. Před výběrem věnujte pozornost celkovému rozpětí ramen, aby se vám sušák vešel na vybrané místo. 

  • 7.

    Jak dlouhou šňůru?

    Autor: iStock

    U otočných sušáků sledujte délku šňůr a o kvalitě vám ledacos prozradí deklarovaná nosnost, ty kvalitnější nabízejí i přes 100 kg. Konkrétní model sušáku si vyberte také podle toho, kolik prádla potřebujete obvykle v jeden den vyprat a usušit. Sice velmi záleží na druhu textilií, ale průměrně počítejte, že obsah pračky s náplní 5 kg pověsíte přibližně na 10 m šňůry. Sledujte, jak jsou od sebe šňůry vzdálené. Když jsou příliš blízko, prádlo bude hůře schnout. Tímto způsobem je ale možné docílit větší délky šňůr při menším rozpětí ramen.

Přidat názor
Počet komentářů: 0

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Články odjinud

Dnešní horoskopy