Silvestrovská pověra: Vyneste koše!

31. prosinec byl dnem, kdy se pořádně smýčilo. Do nového roku se totiž mělo vstoupit s čistým štítem, aby lidé mohli začít hezky od začátku. Jednou z tradic tedy je, abychom na Silvestra večer vynesli všechny odpadkové koše. Týká se to také vypraného prádla, které je třeba důkladně vyžehlit a samozřejmě také uklidit.

Na Nový rok nesušte a nevěšte prádlo

Ale na Nový rok se uklízení už vzdejte. Pokud byste zametali, vymetete si štěstí z domu. V těchto dvou dnech by žádná hospodyně neměla ani prát, ani mít prádlo pověšené. Tato tradice se totiž váže k mnoha původním příběhům a báchorkám o tom, že právě v tyto dny pověšené prádlo může přinést v nejbližší době smrt do rodiny. Ačkoliv od této pověry již mnoho lidí ustupuje, není radno ji pokoušet.

Vyhněte se všemu negativnímu

Říká se: "Jak na Nový rok, tak po celý rok." Proto bychom se měli také podle toho (nejen) 1. ledna chovat. Zapomenout bychom měli na hádky, mrzutosti a nejrůznější spory a zkrátka nesmíme dělat cokoli negativního. Naopak pokud na sebe budeme hodní, strávíme společný čas se svými přáteli, rodinou nebo přítelem v příjemné atmosféře, můžeme se těšit na úspěšný rok.

Tradiční novoroční jídlo: čočka, ale i selátko

Co si dát k novoročnímu obědu? Dobrým zvykem je mít 1. ledna na talíři čočku, která symbolizuje hojnost. Tato luštěnina svým tvarem totiž připomíná peníze. A čím více jí sníme, tím samozřejmě pro nás lépe. Vhodné je také pojídat klobásy, uzené nebo přímo selátko (rypáček na talíři přináší štěstí). Hodně peněz nám ale zajistí nejen čočka. Ten, kdo u sebe má na Nový rok dost peněz, nemusí se obávat nedostatku v roce následujícím. V některých oblastech se také peče vánočka, do které se přidá hrachové zrno. Ten, kdo toto zrno bude mít ve svém kousku, bude mít po celý rok štěstí.

Co naopak nejíst?

Na Nový rok by se rozhodně neměla pojídat drůbež. Ani jiní opeřenci – například slepice, kachna a podobně. Uletělo by vám štěstí. Stejně tak není vhodné konzumovat rybu – štěstí by uplavalo – nebo „rychlé“ maso, třeba zajíce. Štěstí by uteklo.

Tipy na novoroční oběd najdete ZDE >>>

Novoroční pověry podle dnů v týdnu

To, jaký následující rok bude, se posuzovalo i dle toho, na který den v týdnu Nový rok připadl

  • Je-li v pondělí, pak podle pověr nás čekají krutá zima, vlhké jaro, povodně a boj s nemocemi.
  • Nový rok připadající na úterý věští ještě krutější zimu, ale úrodný rok.
  • Připadne-li na středu, lze očekávat příznivý rok, mnoho vína, ale žádný med.
  • Čtvrteční Nový rok věští mírnou zimu, větrné jaro, parné léto, pěkný podzim, hojnost ovoce i dostatečnou úrodu obilí.
  • Novoroční den v pátek věští oční nemoci, hrozbu války a vysokou úmrtnost.
  • Na sobotu připadající Nový rok předpovídá dle pověr hodně ovoce, ale málo obilí.
  • Novoroční den v neděli znamená mírnou zimu, úrodné jaro a větrné léto.

TIP NA VIDEO: Zkuste tuto vynikající čočkovou polévku na Nový rok!