Především zapálení zahrádkáři a nadšení pěstitelé zeleniny, kteří rádi objevují stále něco nového, budou žasnout nad Láďovým objevem. V dalším dílu oblíbeného pořadu Vychytávky Ládi Hrušky vám totiž představí pozoruhodnou rostlinu s názvem lufa. Tato teplomilná válcovitá rostlina vypadá trochu jako okurka nebo cuketa a z jejích zralých plodů se získává prvotřídní a čistě přírodní mycí žínka, kterou pro její zdravotní a zkrášlující účinky zbožňovala už i Kleopatra.

Bohaté zkušenosti s jejím pěstováním má i Marcela Gurová z Dobříčan u Žatce. „Je to jednoletá tykvovitá rostlina podobná lilku či cuketě,“ vysvětluje pěstitelka. „A její mladé plody se podobně jako zmiňované cukety uplatní v kuchyni.“ Obsahují řadu vitaminů a bílkovin, jsou snadno stravitelné, a tedy ideální pro lidi s bezlepkovou dietou, diabetem i ty, kteří chtějí zredukovat svoji hmotnost. Ke konzumaci jsou plody vhodné, dokud jsou tvrdé a slupka má tmavou barvu. Dužnina si nejvyšší křehkost udržuje prvních čtrnáct dnů růstu plodu, jakmile ale začne slupka měknout, zbarvuje se dožluta či dohněda a plody se stávají lehčí, začíná se uvnitř více vyvíjet vláknina, která je právě tím, co tvoří po úpravě masážní žínku.

„Když vyschne, používá se jako žínka,“ potvrzuje paní Gurová a dodává, že ji lze využít i v kuchyni na mytí nádobí. „Na první pohled vypadá jako okurka, ale okurka to není, když se oloupe, je vevnitř taková síťovina, která po vysušení ztvrdne. Je skvělá na masáže a také velice účinná při celulitidě.“ Pomáhá totiž k prokrvení tkání, a tím ke zlepšení krevního oběhu. Plody určené pro výrobu žínek se sbírají, až když výhony začínají usychat, což bývá na konci října, začátkem listopadu. Zralý plod je lehký, protože pod slupkou už je téměř jen vláknina a semena. Slupka na zralých plodech je tenká a sama se začíná z plodu olupovat.

„Sklizenému plodu ustřihneme oba dva kraje, do vzniklého otvoru strčíme prst a po celé délce ho rozpářeme,“ popisuje odbornice. „Poté plodu takříkajíc svlékneme slupku a vyklepeme semena.“ Plod je třípouzdrý a obsahuje velké množství semen, ta necháme proschnout, poté je schováme a na jaře je znovu zasadíme. „Získanou vlákninu promneme pod vodou a necháme na sluníčku uschnout a trochu vybělit,“ uzavírá Marcela Gurová.

Další vychytávky všeho druhu, pro kutily, zahrádkáře a všechny, kteří si rádi usnadní život originálními nápady, najdete v oblíbeném pořadu VYCHYTÁVKY LÁDI HRUŠKY, který běží každou neděli ve 12.50 hodin na Primě.