Bazalka, bylinka s chutí slunce a moře. Jak ji doma pěstovat a nejlépe uchovat?
-
Bazalka je nenáročná a skvělá bylinka
Bazalka dokáže proměnit obyčejné jídlo ve středomořský zážitek, pěstovat ji přitom zvládne každý.
Vůně čerstvé bazalky okamžitě připomene letní podvečer v italské restauraci. Bazalka patří na pizzu, do salátů a omáček, ale také do proslulého bazalkového pesta. Tato poměrně nenáročná bylinka má svoje pevné místo v kuchyni celého Středomoří. Známé italské odrůdy jako Genovese nebo Napoletana mají dlouhou tradici a jsou považovány za kulturní dědictví regionů, ze kterých pocházejí. Specifická chuť a vůně bazalky vynikne nejlépe v čerstvém stavu. Vypěstovat ji můžete na zahrádce, ale i v truhlíku na tom nejmenším parapetu. Roste rychle a nabízí i opakovanou úrodu lahodných lístků.
- 1.
Snadné pěstování
Bazalka je nenáročná a skvělá bylinkaAutor: istock.comPokud potřebujete bazalku ihned, seženete ji běžně v supermarketu v květináčku již vzrostlou. Lepší chuť však bude mít taková, kterou si vypěstujete sami ze semínek. Navíc budete mít na výběr velké množství odrůd s různými typy a barvami listů. Ven do truhlíku ji vysévejte od dubna do konce června. Pokud máte čerstvé osivo, klíčí velmi dobře a spolehlivě, nemusíte tedy vysévat příliš hustě a ušetříte si pak práci s větším protrháváním. Na truhlík o délce čtyřiceti centimetrů stačí asi čtyři rostliny. Bazalky se totiž hodně rozrůstají. Semínka vysévejte do zahradnického substrátu nebo do speciálního na bylinky asi půl až jeden centimetr hluboko. Na dostatečně světlém místě může růst bazalka prakticky celoročně i v bytě. Nejcennější částí rostliny jsou mladé listy. V průběhu léta, kdy bazalka začíná kvést, je potřeba zaštipovat kvetoucí výhony, aby se podpořilo větvení a další růst listů.
- 2.
Na zahradě
Bazalka je nenáročná a skvělá bylinkaAutor: istock.comPro pěstování na záhonu bývá vhodné předpěstování sazeniček doma nebo ve skleníku. Pro klíčení je ideální teplota mezi patnácti až osmnácti stupni. Pro bazalky vybírejte slunné místo chráněné před větrem. Půda by měla být výživná, dobře propustná. V suchých dnech ocení zálivku. Při pěstování poblíž rajčat a paprik, má vylepšovat jejich chuť a odpuzovat housenky a mšice.
- 3.
Skvělá chuť
Bazalka je nenáročná a skvělá bylinkaAutor: istock.comBazalka na kuchyňském parapetu je velmi praktická, protože ji budete mít vždycky po ruce. Výborná je v kombinaci s rajčaty, česnekem, oreganem nebo tymiánem. Posypání sekanou bazalkou dodá svěží chuť také grilované zelenině. Přidávejte ji až nakonec do hotového pokrmu. Nejlepší je vždy čerstvá. Sušená bazalka ztrácí příliš mnoho aromatických látek a chutná o dost jinak.
- 4.
Jak bazalku uchovat?
Bazalka je nenáročná a skvělá bylinkaAutor: istock.comZmrazit
Nejjednodušší je listy nasekat na drobno a natlačit do tvořítek na led. Jednotlivé porce potom zalijte vodou nebo olivovým olejem. Po zmrznutí můžete kostky uchovávat v sáčku nebo dóze. Jinou možností je zmrazení bazalkové pasty, na kterou bazalkové listy rozmixujte s trochou olivového oleje, můžete případně přidat i česnek a trochu soli. Jde takto dobře zmrazit v kostkách. Mrazit se dají i celé listy, které nejprve umyjte a osušte a následně rozložte třeba na talíř vyložený pečicím papírem, který umístíte do mrazáku. Listy by se neměly dotýkat. Až zmrznou, přemístěte je do jiné nádoby či sáčku.
Do oleje
Nasekané nebo celé listy bazalky se dají naložit do olivového oleje. Listy však musí být čisté a předem dobře osušené. Směs skladujte v lednici a spotřebujte nejlépe do týdne.
Pesto
Bazalkové pesto je italská klasika, kterou si můžete sami připravit na mnoho způsobů. Pesto má kořeny v italském Janově a jedná se o pastu či omáčku s bylinkovou a lehce oříškovou chutí okořeněnou sýrem a vůní česneku, která skvěle ladí především s těstovinami, ale hodí se i do rizota nebo třeba na čerstvý chléb. Tradičně se připravuje ze směsi rozmixovaných čerstvých bazalkových lístků, piniových oříšků, parmazánu, olivového oleje a česneku. Uchovává se v chladničce, může se i zmrazit do zásoby. Je hotové za pár minut a jeho chuť je jedinečná. Můžete přidávat různé další přísady nebo obměňovat druhy použitých ořechů. Přidejte rukolu, petržel, medvědí česnek, sušená rajčata nebo vlašské ořechy.
Recept:
- 50 g čerstvých bazalkových listů
- 50 g nastrouhaného parmazánu
- 2 lžíce piniových oříšků
- stroužek česneku nebo více dle chuti
- 100 ml extra panenského olivového oleje
- sůl dle chuti
Jak postupovat:
Opláchnuté a osušené bazalkové listy vložte do mixéru. Přidejte parmazán, česnek, oříšky a trochu soli. Mixujte a postupně přilévejte olivový olej. Směs by měla dosáhnout konzistence hladké nebo mírně hrubé pasty. Je možné dále dochutit solí, česnekem nebo trochou parmazánu. V ledničce vydrží nejvýše týden.