Naše návštěva ve švédském městě Örebro je důkazem, jak pevný vztah mají Švédové ke své tradiční architektuře a jednotnému stylu zástavby. Přestože dům, v němž žijí mladí manželé Sheerin a Adem, vypadá jako řadovka z 50. let minulého století, jde ve skutečnosti o novostavbu ani ne deset let starou.

Fotogalerie
11 fotografií

Při návštěvě vzorového bytu oba oslovila moderní dispozice i pokoje plné světla. Jejich jednotka teprve čekala na realizaci, a tak si mohli vybrat konkrétní úpravu povrchů i vybavení, které vyhovovaly jejich vkusu a vytvořily ideální základ pro jejich vysněné bydlení. Pak už se stačilo jen nastěhovat…

Láska na první pohled

Když Sheerin a Adem poprvé vstoupili do vzorového mezonetového bytu na jednom z předměstí Örebra, první, co upoutalo jejich pozornost, bylo schodiště do prvního patra. Nebylo schované někde v chodbě, ale vedlo přímo po stěně jedné z hlavních místností. Velikost bytu byla také perfektní a celkové moderní uspořádání je zkrátka nadchlo. Neváhali proto a okamžitě podepsali smlouvu na další z řadových domů, který se v ulici právě začínal stavět.

Ložnice je laděná do něžné kombinace bílé a světlých pastelů. Romantiku navozuje i postel s čalouněným čelem.
Autor: Living4media

Líbila se nám tady i lokalita, protože je vhodná pro děti a hned vedle máme pěkné hřiště,“ pochvaluje si maminka dvou synů. „Největší plus je, že do školky je to jen minuta chůze. Dřív jsme bydleli ve 2+1 blíž centru, ale potřebovali jsme něco většího a přívětivějšího pro děti, až se naše rodina rozroste,“ dodává Sheerin. A tak, když byl nový dům v roce 2013 dokončen, se přání rodině vyplnilo.

Umění kombinovat

Už během stavby si manželé vybírali povrchové úpravy a vybavení koupelny i kuchyně. Hned od začátku tedy mohli každé místnosti vtisknout osobitý charakter. Kuchyň a koupelna díky tomu získaly moderní a střídmý ráz. Základem se stala šedá a bílá barva v kombinaci s černými akcenty a nerezovou ocelí. Stěny zvolili majitelé čistě bílé jako jednotný základ pro všechny pokoje, navíc tak vytvářejí působivý kontrast k tmavým podlahám, které jsou v celém domě. Záměrem mladého páru bylo vytvořit interiér, který by dodal půvab a kouzlo každodennímu životu.

Minimalistické lince vládne bílá v kombinaci s nerezovými prvky a černými detaily.
Autor: Living4media

Převahu bílé doplnili světlými odstíny krémové, béžové a růžové. Pro dotek luxusu vybrala Sheerin také detaily z mramoru a mosazi. Prvky tyrkysové a černé pak příjemně narušují jednotvárnost. Majitelka ráda kombinuje běžně dostupné levnější vybavení z nábytkových řetězců s dražšími věcmi od renomovaných designových značek. Například kuchyňský stůl z lamina a průhledné židle Tobias z IKEA oživují dvě černé židle Masters, které pro firmu Kartell navrhl věhlasný Philippe Starck. „Nejdůležitější pro mě je, aby byl domov pohodlný a útulný, ale zároveň v něm musí být znát osobní přístup,“ vysvětluje Sheerin. „Chtěli jsme moderní byt s prvky romantiky, prostě takový zdařilý mix minimalismu a útulnosti. Osobně se mi líbí také rustikální styl, ale sem by se příliš nehodil,“ přibližuje své preference.

Všechny Sheeriny triky a spoustu další inspirace najdete v novém únorovém čísle Blesku Bydlení, které je od 18. 1. k dostání na novinových stáncích. Seženete ho také na Kosik.cz nebo si ho můžete pohodlně a s dopravou zdarma koupit v našem iKiosku.

Video
Video se připravuje ...

Ochutnávka z časopisu Blesk Bydlení 02/2023 Czech News Center