Stručná historie

Soška se do Čech dostala ze Španělska díky šlechtičně a dvorní dámě španělské královny Marii Manriquez de Lara, která ji v roce 1603 darovala své dceři Polyxeně z Lobkovic jako svatební dar. Té údajně mnohokrát pomohla a splnila přání. Když Polyxena ovdověla, darovala sošku roku 1628 do kláštera karmelitánů.

Fotogalerie
24 fotografií

Soška byla umístěna v kostele Kostel Panny Marie Vítězné a svatého Antonína Paduánského na Malé Straně a záhy k ní začali chodit obyčejní lidé i mnoho významných šlechticů, protože věřili v její kouzelnou a uzdravující moc. Je jí dokonce přisuzována i záchrana kostela, kdy díky její přítomnosti byl kostel zachráněn od plenění švédskými vojáky, protože v něm byl zřízený vojenský lazaret.

Jak soška vypadá?

Je ze dřeva a vosku, vysoká 47 cm a znázorňuje Ježíše v dětském věku, který je bosý a oblečený do bílé košilky. Jednou rukou žehná, zatímco druhá svírá říšské jablko (symbol vlády nad světem). Jeho hlavu zdobí korunka, která se připevňuje nad sošku.

Autor: pragjesu.cz

Šatičky

Ježíšek vlastní více než  300 šatů od dárců téměř z celého světa. Jedny mu věnovala sama Marie Terezie a údajně je i sama šila. Některé z nich jsou dnes již bohužel nepoužitelné, ale malou hrstku těch nejhezčích si můžete prohlédnout ve volně přístupném muzeu uvnitř kostela. Mezi nejkrásnější šatičky patří ty z roku 1894. Darovaly je karmelitky z osady Tou-sé-we poblíž Šanghaje. Jsou malované jehlou a zdobené korály a perličkami doplněnými o čínské znaky, které jsou modlitbou s prosbou o požehnání čínské zemi.

Oblékání

Jeho odívání se skládá ze spodní košilky zdobené krajkami, vrchní bohatě zdobené košilky a pláštíku, případně okruží kolem krku, pokud není součástí vrchní košilky. Převlékání mají na starost sestry karmelitky Dítěte Ježíše, které tak dělají několikrát do roka, podle církevních svátků a slavností. A odvíjí se od toho i barva jeho šatů.

Autor: pragjesu.cz

Jezulátko má ještě 3 korunky. Jednu z nich mu daroval papež Benedikt XVI v roce 2009 při své návštěvě.

Zázračná moc

K Jezulátku proudí stovky poutníků z desítek zemí světa, protože je mu přisuzována zázračná uzdravující moc. Mnozí se zde modlí nejen za své zdraví, ale i početí dítěte, světový mír nebo nalezení partnera. Často se dočkají vyslyšení a vrací se, aby následně poděkovali. Modlit se vznést přání můžete jak osobně, přímo v kostele, tak i online pomocí formuláře. Vaše modlitba s přáním bude přinesena před oltář a zahrnuta do intence večerní mše svaté.