Z hektického Londýna, kde pracovala jako kostymérka v televizi, si Eliza Price ráda jezdila odpočinout do rodného hrabství Devon v jihozápadní Anglii.  Za dobrou cenu si totiž v městečku Dartmouth pořídila řadový domek ve viktoriánském stylu, kde přebývala ve volném čase jako na chatě.

Do malebné zvlněné krajiny nad mořem se zamiloval i její partner Jeremy, a tak začal mladý pár zvažovat, že by se do Dartmouthu přestěhoval natrvalo a založil zde rodinu. „Spíš jen ze zvědavosti jsme si šli prohlédnout nedaleký dům na prodej. Bylo to edwardiánské sídlo z roku 1903 na šestihektarovém kopcovitém pozemku, ke kterému patřilo i několik menších hospodářských staveb, včetně bývalého domku pro služebnictvo. Okouzlil nás svou velikostí i začleněním do krajiny. Hned ale bylo jasné, že není v dobrém stavu a bude potřebovat důkladnou rekonstrukci,“ vzpomíná Eliza na první setkání se svým budoucím domovem.

Fotogalerie
22 fotografií

Sny se plní

Dům se jim nedařilo dostat z hlavy, přestože rodiče jejich nadšení nesdíleli. „Máma si myslela, že jsem se zbláznila. Říkala, že ten dům je jenom past na peníze a nikdy ho nedáme pořádně dohromady. My jsme ale byli mladí, plní sil a optimismu a nenechali jsme se zlomit,“ vypráví s úsměvem blonďatá Angličanka. Jakmile se jí a Jeremymu, se kterým už tou dobou byla zasnoubená, podařilo dát dohromady dost peněz, aby dosáhli na hypotéku, dům koupili. Nákup domu oslavila dvojice ve velkém stylu a na jeho zahradě uspořádali veselku.

Pak se ale novomanželé vrátili z oblaků zpátky na zem a začali řešit praktické věci ohledně rekonstrukce a jejího financování. „Součástí domu byl podkrovní byt se samostatným vchodem, který se nám podařilo pronajmout. Moje máma si od nás koupila někdejší domek pro služebnictvo. A Jeremy pokračoval ve své práci, takže nakonec jsme na přestavbě nemuseli šetřit,“ popisuje počáteční problémy Eliza.

Opravy a renovace

Autor: Living4media

 

Kompletní rekonstrukce nakonec trvala s přestávkami deset let. „Nejdřív jsme museli dům přivést do obyvatelného stavu, vyřešit problémy se statikou, opravit zdi a podlahy, vyměnit rozvody elektřiny a vody. Zároveň jsme neustále naráželi na nečekané překážky, třeba když jsme našli obrovské včelí hnízdo pod podlahou v jídelně.“ K velkým dispozičním změnám došlo v přízemí. Majitelé zbourali příčku mezi původní jídelnou a malou kuchyní, aby získali velkorysý otevřený prostor. Kuchyň si Eliza sama navrhla, ale dlouhou dobu trvalo, než našla firmu, která by ji podle jejích představ vyrobila. „Nakonec jsem náhodou na internetu našla společnost ze vzdáleného Essexu a moc se mi líbily ukázky jejích realizací. Všechno jsme si vyjasňovali jen přes maily a telefonáty, takže šlo o trochu riskantní podnik, ale s výsledkem jsem byla nadmíru spokojená,“ usmívá se majitelka.

Výzvu představovala také stará zimní zahrada s ošklivými plastovými okny, která přiléhala k jídelně. „Kompletně jsme ji přestavěli a využíváme ji jako druhý obývák. Má okna po celé šířce stěny a přidali jsme francouzské dveře, abychom ji propojili se zahradou,“ vypráví majitelka.

Barevné ladění

Pro hlavní barevné schéma v jednotlivých místnostech Eliza volila neutrální světlé barvy, jako je šedá, šalvějová či bílá. Mezi nimi pak vyniknou jasné i pastelové odstíny na obrazech, textiliích a dalších doplňcích. „Často jsem měla přesnou představu, co bych chtěla, ale nic takového jsem nedokázala v obchodech sehnat. Takže jsem si nakoupila látky a pustila se do šití,“ popisuje někdejší kostymérka.

Autor: LIVING4MEDIA

Jejím dílem jsou veškeré závěsy, povlaky na dekorační polštářky a dokonce i některá látková stínidla a čalouněná čela postelí. Nový koníček ji dovedl až na několik kurzů zaměřených na interiérový design. Nakonec si zařídila vlastní ateliér v jedné ze starých hospodářských staveb na hranici pozemku poblíž hlavní silnice. Nejprve se na ni obraceli s žádostí o radu či konzultaci přátelé a sousedé, ale zanedlouho si vybudovala stabilní klientelu. „Když jsme dům před skoro dvaceti lety prvně viděli, předpokládali jsme, že tady zůstaneme napořád, ale vůbec jsme netušili, co všechno nám přinese,“ Eliza stěží skrývá dojetí. „S Jeremym jsme se tu vzali, přivedli na svět dvě dcery, vybudovali tu nádherný útulný domov a teď tady oba pracujeme. Ať už má pro nás budoucnost přichystáno cokoli, tak v tomhle domě to zvládneme,“ loučí se s námi naše hostitelka. Práci a nápady kreativní Angličanky sledujte na Instagramu @elizapriceinteriors.

Zařizujete dům a hledáte originální kousky za skvělé ceny? Vyzkoušejte náš Blesk Bazar!

Časopis Blesk Bydlení, zakoupíte na novinových stáncích. Nebo si ho můžete pohodlně a s dopravou zdarma koupit v našem iKiosku.

Video
Video se připravuje ...

Ochutnávka z časopisu Blesk Bydlení 10/2022 Czech News Center